This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Mongolia

Mongolia

 

Mongolia
 
Mongolia.gif

Mongolia on tasavalta Aasiassa Venäjän ja Kiinan välissä. Suureksi osaksi aron peittämä maa on maailman harvaanasutuin valtio. Mongolia on pinta-alaltaan maailman toiseksi suurin sisämaavaltio Kazakstanin jälkeen.

Mongolia rajoittuu pohjoisessa Venäjään ja etelässä, idässä sekä lännessä Kiinaan. Maa on pääosin tasaista ylänköä, jota halkovat muutamat suurehkot joet, kuten Selenga ja Kerulen. Lännessä kohoavat Altaivuoret (korkein huippu Nayramadlin Orgil, 4 374 m), Uliastain itäpuolella Hangaivuoret (korkein huippu Tavan Bogd Uul, 4 355 m) ja pääkaupungin Ulan Batorin koillispuolella Hentivuoret. Noin 70 prosenttia maan pinta-alasta on aroa; lisäksi 8 prosenttia on metsää lähinnä Venäjän rajan tuntumassa. Eteläisin osa kuuluu varsinaiseen Gobin aavikkoon.

Mongolian suurimman järven Uvs Nuurin (3 350 km²) allas on ollut UNESCOn Maailmanperintöluettelossa vuodesta 2003. Alueella ovat edustettuina kaikki itäisen Euraasian merkittävimmät biomit, kuten aro, taiga, hiekka-aavikko ja vuoristokasvillisuus.

Mongoliassa vallitsee mannerilmasto, jolle on ominaista lämpimät tai kuumat kesät sekä hyvin kylmät ja kuivat talvet. Tammikuun keskilämpötila on paikoin jopa −30 °C. Suurin osa sateesta saadaan kesällä; sademäärät vaihtelevat pohjoisosien 200–350 millimetristä keskiosien 100–200 millimetriin aavikkoalueiden jäädessä toisinaan ilman vettä koko vuonna.

 

Mongolia: Melko turvallinen matkailumaa. Yleistä varovaisuutta silti hyvä noudattaa.
Katurikollisuus lisääntynyt. Kattava matkavakuutus suositeltava.
Suomen suurlähetystö: Peking
 
Poliittinen tilanne, terrorismi tai epävakaat luonnonolot eivät ole vaikuttaneet matkailijoiden turvallisuuteen merkittävästi Mongoliassa. Matkailijoihin suhtaudutaan pääasiassa ystävällisesti ja valtio on panostanut matkailuun ja sen kehittämiseen viime vuosina. Alueelle matkaavien on kuitenkin hyvä seurata poliittisen tilanteen kehittymistä esimerkiksi tiedotusvälineiden kautta.Ulkoministeri suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä ulkoministerille tai Suomen edustustoille. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta: http://formin.finland.fi/palvelut/matkustus/ilmoitus
 
Rikollisuus:
Mongolia on turistille melko turvallinen maa. Jokaisen on kuitenkin hyvä noudattaa yleistä varovaisuutta ja välttää liikkumista öiseen aikaan pääkaupunki Ulaanbaatarin kaduilla. Katurikollisuus on lisääntynyt. Ulkomaalaisiin kohdistuvat rikokset ovat pääasiassa taskuvarkauksia ja anastuksia, joita tapahtuu erityisesti julkisen liikenteen kulkuvälineissä, Ulaanbaatarin kansainvälisellä lentokentällä, markkinoilla sekä ulkomaalaisten suosimilla alueilla. Kerjäläiset voivat ajoittain käyttäytyä uhkaavasti. On suositeltavaa käyttäävirallisia takseja. Poliisin hätänumero on 102 (+976 102).
 
Liikenne:
Mongolia hyväksyy kansainvälisen ajokortin.Liikenne on vaarallista niin autoilijan kuin jalankulkijankin näkökulmasta. Autoilijat eivät noudata liikennesääntöjä ja ylinopeudet ovat tavallisia. Liikennevalot eivät aina toimi ja liikennemerkkejä puuttuu.Autot ovat usein heikkokuntoisia ja monissa ei ole turvavöitä. Tieverkosto on suppea ja yleisesti heikossa
kunnossa. Yöllä ajamista tulee välttää, sillä valtaosa teistä on valaisemattomia ja teillä voi olla esteitä ja kuoppia.
Ulaanbaatarin ulkopuolella ajettaessa on suositeltavaa käyttää maastoautoa ja paikallista opasta. LisäksiGPS-laitteet ja satelliittipuhelin voivat olla hyödyllisiä. Ulaanbaatarin julkinen liikenne on kattava ja toimiva.Ongelmana ovat ylitäydet bussit ja niissä olevat taskuvarkaat. Mongolian sisäisen liikenteen lentokoneet saattavat olla heikkokuntoisia. Huono sää saattaa viivästyttää sekä maan sisäisiä että kansainvälisiä lentoja joskus jopa useita päiviä.
 
Terveydenhoito:
Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen. Kotiuttamista edellyttävät sairas- ja kuolemantapaukset ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta.  Tarkista ennen matkaa, mitä matkavakuutuksesi kattaa.Tarvittavat rokotukset on syytä tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen´Matkailijan terveysoppaasta´
Matkailijan on aina hyvä selvittää ennakkoon matkakohteensa tartuntatautitilanne.
Terveydenhoitoon liittyviä asioita sekä tilannetietoja mahdollisista tartuntataudeista löytyy seuraavien viranomaisten verkkosivuilta: http://www.thl.fi sekä http://www.who.int
 
Suositeltavat rokotukset kaikille: kurkkumätä, jäykkäkouristus, MPR, tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko sekä hepatiitti A.
Riskiarvion perusteella hankittava rokotesuoja: Hepatiitti B, lavantauti, puutiaisaivotulehdus.
 
Mongolian terveydenhoito ei ole länsimaisella tasolla. Lääkkeistä ja lääketarvikkeista on usein pulaa.Terveydenhoidon ongelmat korostuvat erityisesti Ulaanbaatarin ulkopuolella, jossa terveydenhoitoa ei ole juurikaan saatavilla. Tarpeellisia lääkintätarvikkeita ja mahdollisia reseptilääkkeitä on suositeltavaa ottaa mukaan. Sairaalat odottavat useimmiten ulkomaalaisten maksavan välittömästi.Ulaanbaatarissa on joitakin yksityisiä englanninkielisiä terveysasemia, mutta niidenkään varustelutaso ei ole korkea.
Ruokien ja juomien valmistuksessa tulee kiinnittää erityistä huomiota hygieniaan. Juomavesi on suositeltavaa keittää tai käyttää pullotettua vettä.
Mongoliassa on esiintynyt suu- ja sorkkatautia sekä muita infektiotauteja muun muassa meningokokkiinfektioita. Epidemioiden aikana infektioalueet voivat olla karanteenissa, joten niille ei tällöin ole pääsyä.Samoin, jos oleskelee infektioalueella epidemian alkaessa, ei alueelta välttämättä pääse pois.Terveyspalveluiden hätänumero on 102 (+976 103).
 
Suomen kansalainen tarvitsee viisumin maahantuloa varten. Viisumi kannattaa hankkia ennen maahan saapumista Mongolian kunniakonsulaatista.
Matkailijan on rekisteröidyttävä viranomaisille (Mongolian Immigration Agency) (jos aikoo olla maassa pidempään kuin 30 päivää. Rekisteröityminen on hoidettava seitsemän päivän kuluessa maahan saapumisesta. Mikäli maahan saavuttaessa on rekisteröitynyt viranomaisille, on myös rekisteröidyttävä maasta lähdettäessä.Määräysten mukaan rekisteröintikorttia tai passia on pidettävä mukana sakkojen välttämiseksi.
Passin on oltava voimassa yli puoli vuotta, kun saapuu Mongoliaan. Jos passi katoaa, on asiasta tehtävä lähimmälle poliisiasemalle katoamisilmoitus, josta saa pyydettäessä kopion ilmoituksesta tai mahdollisesta tutkinta-asiakirjasta. Poliisiasemalta saatu kopio tulee toimittaa Saksan suurlähetystöön,josta passinsa kadottanut Suomen kansalainen saa kotimatka-asiakirjan, joka kattaa matkan kotiin. Siinä tapauksessa, että joutuu matkustamaan EU-maan myöntämällä matkustusasiakirjalla (Emergency Travel
Document, ETD), kannattaa poistua Mongoliasta Lufthansan lennolla Saksan kautta, jossa tunnetaan ETD paremmin kuin Venäjällä.
 
Mongolian rahayksikkö on tugrug. Sitä ei voi vaihtaa Suomessa. Matkavaluutaksi on suositeltavaa varata USA:n dollareita, mutta myös eurot käyvät. Dollareiden on kuitenkin oltava uusia ja hyväkuntoisia, jotta niitä vaihdetaan.Mongolia on pitkälle käteistalous, joten luottokortit käyvät maksuvälineiksi vain harvoin. Luottokortit ovat kuitenkin vähitellen yleistymässä, ja erityisesti Ulaanbaatarin suurimmissa kaupoissa sekä hyvissä hotelleissa ja ravintoloissa yleisimmät luottokortit käyvät.Matkashekkien vaihtaminen on Mongoliassa helppoa. Lisäksi Mongoliaan voi siirtää rahaa ainakin Western Unionin ja Money Gramin kautta.
GSM-puhelimet toimivat Ulaanbaatarissa, mutta vaihtelevasti. Puhelun kannattaa antaa soida pitkään.
Mongolian virallinen kieli on mongolian kieli, mutta myös venäjää osataan. Ulaanbaatarissa nuoret osaavat englantia.
 
 
 
 
 
mongolia_map.jpg

 

 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.