This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Alaska

Sisältöalue

ALASKA – ”The Last Frontier”

 

 

Pääkaupunki: Juneau (31 275)

Suurin kaupunki: Anchorage (291 826)

Valtiomuoto: Kuvernööri Sean Parnell (R)

Valuutta: US dollari

Aikavyöhyke: Alaska standard: UTC -9/Aleutian: UTC -10 (-11 h Suomeen)

Kieli: Englanti on virallinen ja puhutuin kieli

Uskonto: kristittyjä 81%, muut uskonnot 2%, ateisteja/agnostikkoja 17%

Sijainti: Alaska sijaitsee Pohjois-Amerikan luoteisimmassa osassa, 60 ja 70 pohjoisen leveyspiirin välillä. Sitä rajoittavat etelässä Tyynenmeren Alaskanlahti, lännessä Beringinmeri- ja salmi, pohjoisessa Pohjoinen Jäämeri ja idässä Alaskan ja Kanadan raja joka on yli tuhat kilometriä pitkä.

Ilmasto: Suurin osa Alaskasta on subarktista tai niin sanottua napailmastoa. Subarktisella alueella on laajaa ikiroutaa. Ilmasto on talvella kylmä tai hyvin kylmä ja kuiva. Kesä on lyhyt ja viileä. Keskilämpötila nousee kesällä hiukan yli plus 10 asteeseen, erittäin harvoin lähemmäs plus 20 astetta.

Alaska on pohjoisin ja suurin osavaltio Yhdysvalloissa. Alaskassa on upea ja uniikki luonto, henkeäsalpaavat maisemat ja yli 100 luonnonpuistoa missä voi kuljeskella, nauttia ylväistä vuorista ja ehkä hiukan pelätä, saattaahan ujo harmaakarhu näyttäytyä sinulle.

 

Juneau – Alaskan pääkaupunki on erikoinen sillä siellä asuu vain reilut 30 000 asukasta. Juneau on vanha kultakaivoskaupunki. Vierailu Juneaussa kannattaa. Siellä on huikeat maisemat, kaupunkia ympäröivät korkeat vuoret jäätiköineen ja kaksi kertaa päivässä vaihtuva vuorovesi, joka nousee useita metrejä. Paras matkustusaika ulottuu kesäkuusta syyskuulle. Kesällä kaupungissa järjestetään paljon festivaaleja ja kulttuuritapahtumia. Lähellä Juneauta sijaitsee Glacier Bay, sieltä lähtee kuuluisia risteilylaivoja. Laivoilla voit nähdä ryhävalaita, lahtivalaita, miekkavalaita, kirjohylkeitä, haita, merileijonia ja saukkoja.

Anchorage – on matkailijoiden keskipiste. Anchorage on Alaskan suurin kaupunki ja kuten Juneau se sijaitsee etelässä. Melkein jokaisessa ravintolassa on tarjolla herkullista kuningasrapua. Vieraile Alaska Native Heritage Centerissä joka esittelee erilaisia Alaskan alkuperäisiä kulttuureja. Anchoragessa on melkein yötä päivää valoisaa kesäkuukausina, mutta lämpötila tuskin koskaan nousee yli 20 asteen. Talvi on vastakohta, aurinko näyttäytyy harvoin. Anchorage on tärkein satamakaupunki sekä turisteille että laivateollisuudelle. Useimmat lennot laskeutuvat kaupunkiin ja sieltä on helppo matkustaa kauniille maaseudulle.

 

 

Alaskan muita kohokohtia ovat:

 

-       Fairbanks, joka on Alaskan toiseksi suurin kaupunki. Fairbanks sijaitsee Alaskan sisämaassa. Täältä löytyy Fairbanksin historiallinen kultakaivos nimeltä El Dorado goldmine. Kahden tunnin ajomatkan päästä Fairbanksista löydät ylvään McKinley-vuoren, joka sijaitsee Denali National Parkissa.

-       Wrangellin vanha kaivoskaupunki

-       Kennicotin jäätiköt – jäätiköt houkuttelevat jääkiipeilijöitä ja matkailijoita ympäri maailmaa. Voit nähdä vilauksen hirvestä, vuorivuohesta, ketusta tai harmaakarhusta.

-       Vieraile Sewardin satamakaupungissa, sieltä voi myös matkustaa veneellä katsomaan valaita. Kokeile syvämerenkalastusta Homerissa. Aja tulivuoreen The Valley of Ten Thousand Smokesiin ja jälleen kerran saat hieroa silmiä koska näkymät ovat huimat.

-       St Elias National Park on yksi Alaskan noin sadasta upeita elämyksiä tarjoavista luonnonpuistoista. St Elias tarjoaa matkailijalle monenlaisia vaellusreittejä oppaan kanssa tai ilman.

 

Alaskassa liikut helpoiten junalla. Monet bussireitit palvelevat myös turisteja. Autonvuokraus ja matkailuautot ovat hyvä vaihtoehto jos suunnittelet pitempää reissua. Alaskan hygieniataso on hyvä, mutta hanavettä ei kuitenkaan suositella juotavaksi. Terveydenhuolto on korkealaatuista mutta erittäin kallista. Kannattaa ehdottomasti hankkia matkavakuutus, joka kattaa sairashoidon. Kun matkustat Alaskaan on suositeltavaa että otat kurkkumätä- ja jäykkäkouristusrokotteen. Tarvittavat matkustusasiakirjat ovat: Passi, viisumi sekä lääkärintodistus terveydentilasta. Alaska on turvallinen maa, varo ainoastaan luonnonvoimia ja harmaakarhuja.

Amerikkalaiset tervehtivät lyhyesti ja mutkattomasti. Tavallisin tervehdysfraasi on ”Hello” tai ”How are you”. Amerikkalaiset ovat ystävällisiä, kohteliaita, hymyileviä sekä kunnioittavat toisiaan. Meidän mielestä amerikkalainen ylipositiivinen lähestyminen on vähän siirappimainen, mutta onhan parempi loppupeleissä olla hieman teennäinen, vai onko? Tervehtiessä, tavattaessa sekä erotessa kätellään sydämellisesti. Käytä etunimeä ja muista esitellä kaikki seurueessa. Syömässä ollessasi muista jättää tippiä.

Ei muuta kun ”explore Alaska”!

 

 

Lähteet:

www.matkailu-opas.com

www.kilroy.fi

www.travelalaska.com

www.trivago.fi

www.wikipedia.com

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.