This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Autoliitto

Autoliitto - Liikkuvan ihmisen palvelukeskus

Autoliiton edeltäjäjärjestö Autoklubi perustettiin 19.11.1919.  Vuonna 2011 Autoliitto on yli 100 000 jäsenen etu-, palvelu- ja harrastusjärjestö. Autoliiton tavoitteena on tarjota jäsenistölleen kaikki jäsenten tarvitsemat autoiluun liittyvät edut ja palvelut edullisesti ja vaivattomasti.

Autoliitto pyrkii esimerkiksi alentamaan autoiluun kohdistuvaa verotusta keskimääräiselle Eurooppalaiselle tasolle. Näin autoliiton jäsenet voivat tulevaisuudessa ajaa nykyistä uudemmilla, turvallisemmilla ja ympäristöystävällisemmillä autoilla autoilun kustannusten silti nousematta. Autoliitto pyrkii myös vaikuttamaan liikennejärjestelyihin ja tieverkostoon siten, että liikenne tulisi olemaan nykyistä sujuvampaa ja turvallisempaa.

Autoliitto on ainoa autonkäyttäjien kuluttajajärjestö Suomessa. Suomessa on yli 3,1 miljoonaa ajokorttia. Tämä on osoitus siitä, että auto on suomalaisille merkittävä ja usein aivan välttämätön kulkuväline. Autoliitto haluaa toiminnallaan varmistaa, että henkilöauto on nyt ja tulevaisuudessa tasaveroinen vaihtoehto muiden liikkumismuotojen rinnalla.

Autoliiton arvot ja visio

Autoliiton missio

Vastuullisen liikkumisen vapaus

Autoliiton visio

Autoliitto on autoilun liikenteen ja automatkailun johtava asiantuntija, palveluiden tuottaja ja vaikuttaja Suomessa

Autoliiton arvot

Jäsenyys, asiantuntemus, palvelu, vaikuttaminen, riippumattomuus

Jäsenen edut

Autliitto tarjoaa jäsenilleen monenlaisia etuja, muun muassa seuraavat:

Tiepalvelukeskus 24h

Tiepalvelukeskus vastaa autoilijaa askarruttaviin kysymyksiin ja auttaa tarpeen tullen, keskuksen kautta hoituu niin hinaus- kuin autonvuokrauspalvelutkin. Tiepalvelukeskuksen kautta saa tietoa myös reitillä olevista tietöistä ja ruokapaikoista.

              

Poltto- ja voiteluaineet

Autoliiton jäsenet saavat alennusta Teboilin ja Nesteen polttoaineista ja Teboilin nestekaasusta ja voiteluaineista. Alennus lasketaan asemalla tankkaushetkellä voimassa olevista vähittäishinnoista.

Majoitus

Autoliitolla on yksittäisiä eri puolilla Suomea sijaitsevia sopimuskohteita, joissa alennus on keskimäärin 15 % normaalihinnoista. Alennuksen saa kohteessa AL:n jäsenkortin näyttämällä. Valtakunnallisia sopimushotelleja ovat mm. Cumulus, Rantasipi ja Holiday Inn.

Katsastus

Autoliiton jäsenet saavat kaikilla K1-katsastusasemilla henkilö- ja pakettiauton sekä mönkijän määräaikaiskatsastuksen 35 euron kiinteään hintaan (ei sisällä OBD- ja päästömittausta).

Liity jäseneksi

Yksityinen henkilö tai yritys voi liittyä autoliiton jäseneksi osoitteessa: http://www.autoliitto.fi/jasenyys_ja_liittyminen/liity_jaseneksi/

Henkilöjäsenten jäsenmaksu on 51 vuodessa.

Yritysjäsenten 1-5 jäsenkorttia henkilökunnalle + toimitusjohtajajäsenyyden jäsenmaksu on 83 vuodessa.

Jos harrastaminen ja vapaa-ajan vietto Autoliiton jäsenenä AL:n toimissa kiinnostaa enemmänkin, voi ottaa yhteyttä oman osaston hallituksen edustajiin. Autoliiton paikallisosastot ovat kaikki itsenäisiä yhdistyksiä. Osastojen omaehtoinen toiminta on täysin riippuvainen tekijöistä, eli henkilöistä, jotka haluavat kanavoida vapaa-ajan toimintaansa Autoliiton kautta.

 

Kääntymis- ja peruutuskokeessa oli ajettava perä edellä kahden metrin levyisestä portista ympyrään, jonka sisällä auto piti kääntää ja ajaa perä edellä portista ulos. Maksimiaika tehtävän suorittamiseen oli kolme minuuttia. Kalkkiviivan ylittämisestä ja keilojen kaatamisesta sai virhepisteitä. Numerolla 79 ajanut A-luokan voittaja J. Hedenstam suoritti kokeen erinomaisesti: 1,45 minuutissa ja täysin virheettömästi. Kuvausaika: 26.4.1953 Kuvauspaikka: Helsinki

Kansainvälinen ajokortti

 

Mikä on kansainvälinen ajokortti?

Kansainvälinen ajokortti, IDP = International Driving Permit, on virallinen, maailman valtakielille tehty käännös kansallisesta ajokortista.

Kansainvälisen ajokortin sisällön ja ulkonäön määrittelevät kansainväliset tieliikennesopimukset. Suomessa valtioneuvosto on antanut kansainvälisten ajokorttien kirjoittamisoikeuden Autoliitolle, mutta edellyttää, että kortit on leimautettava poliisilla ennen niiden luovuttamista asiakkaalle.

 

Kansainvälisiä ajokortteja voi Suomessa hankkia kahta erilaista mallia, jotka on määritelty kansainvälisissä tieliikennesopimuksissa: Genevessä 1949 ja Wienissä 1968.

1949 mallin mukainen kansainvälinen ajokortti on voimassa yhden vuoden myöntämispäivästä. Mallin 1968 kortti on voimassa enintään 3 vuotta myöntämispäivästä. Kukin valtio on määritellyt lainsäädännössään, millaisen ajokortin se hyväksyy. Jotkut maat rajoittavat sekä kansallisen että kansainvälisen ajokortin voimassaoloa erityisesti silloin, jos ulkomaille mennään muussa kuin turistimatkatarkoituksessa. Maahanmuuttotapauksissa on parasta ottaa yhteys paikallisiin viranomaisiin ja varmistaa heiltä, millaisella ajokortilla tulevassa kotimaassa saa autoilla.

Kansainvälisen ajokortin lisäksi oma kansallinen ajokortti on aina oltava myös mukana matkalla.

 

Hakumenettely

Kansainvälistä ajokorttia haettaessa on oltava mukana yksi passivalokuva ja voimassa oleva suomalainen ajokortti. Jos hakemus jätetään postitse, on valokuvan mukaan liitettävä kahden todistajan allekirjoittama valokopio suomalaiskortin molemmista puolista.

Tässä on hakemus.

Kortin voi maksaa suoraan verkkokaupassa tai se voidaan lähettää postiennakolla osoitteeseen Suomessa. Maksutapoina verkkokaupassa käyvät Nordea e-Maksu ja Sampo-maksu. Voit myös maksaa ostoksesi jonkun muun verkkopankin tunnuksilla, kun valitset maksutavaksi Muu verkkopankki. Sähköpostitse lähetettävässä tilausvahvistuksessa ilmoitettua viite- ja tilinumeroa on käytettävä maksun yhteydessä. Siirry kauppaan tästä.

Huom! Tarkistathan täältä, että valitsemasi kortti hyväksytään maassa, johon matkustat!

Autoliiton keskustoimistolla on viikon toimitusaika kansainväliselle ajokortille, koska kansainväliseen ajokorttiin hankitaan poliisin leima ennen sen antamista asiakkaalle. Kansainvälisen ajokortin voimassaolo alkaa viikon sisällä hakemuksen saapumisesta Autoliittoon. Juhlapyhien vuoksi toimitusaika saattaa olla joskus myös pidempi.


Hinta

1949 mallin kansainvälisen ajokortin hinta on 20 ja lisäksi poliisin perimä suoritemaksu 8 , eli yhteensä 28 . 
1968 mallin kortti maksaa 30 ja lisäksi poliisin suoritemaksun 8 , eli yhteensä 38 . 
Postitse tai muutoin lähetettäessä asiakas maksaa lisäksi toimituskulut. Autoliitto tai Suomen posti eivät vastaa tavallisina kirjeinä postitettujen kirjeiden perillemenosta. Tavallisen kirjeen kulkua ja perillemenoa posti ei pysty selvittämään, koska kirjeessä ei ole seurantakoodia eikä sen luovutuksesta jää postille kuittausta. Tämän vuoksi asiakkaan kannattaa pyytää kirjelähetys Autoliitosta joko kirjattuna kirjeenä, tai postivakuutettuna kirjeenä, tai esim. DHL:n kautta. Tämä koskee erityisesti kansainvälisten ajokorttien lähettämistä. Asiakas maksaa lähetyskulut, eli kirjauksen- t

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

Olen lähdössä matkalle USA:han ja jouduin käyttämään autoliiton palveluita hakeakseni USA-käännösliitettä.USA-liite perustuu YK:n alaisen ECOSOC:n päätöslauselmaan matkailun helpottamisesta ja ulkomaisten asiapapereiden tunnustamisesta. USA-käännöksellä vahvistetaan englannin kielellä, että suomalainen ajokortti on Yhdysvalloissa ajamiseen oikeuttava ajokortti. USA-liitteen saaminen edellyttää voimassaolevaa suomalaista ajokorttia.
USA-liite on voimassa vuoden myöntämispäivästä. Autoiltaessa on syytä pitää passi mukana, koska USA-liitteessä ei ole valokuvaa. Koska USA-liitteestä ei ole olemassa yhdysvaltalaista lainsäädäntöä, joissain USA:n osavaltioissa liitettä ei saateta hyväksyä. Suomalainen ajokortti on esitettävä yhdessä USA-liitteen kanssa.
Hinta on 14 euroa.
AiriTabell   (08.12.2011 13:28)