This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Brasilia

Brasilia

- Matkustusturvallisuus tällä hetkellä

Matkustustiedotteet, 18.1.2012

Brasilia: Rikollisuutta suurkaupungeissa. Vältä pimeällä liikkumista. Hanki keltakuumerokotus.

Brasiliassa rikollisuus on ongelma ja erityisesti suurkaupungeissa on oltava valppaana. Passi, lentolippu, suuremmat rahamäärät, arvoesineet ja -korut on syytä säilyttää hotellin tallelokerossa. Pimeällä yksin liikkumista tulee välttää.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä ulkoministeriölle tai Suomen edustustoille. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta http://formin.finland.fi/palvelut/matkustus/ilmoitus.

Rikollisuus

Rikollisuutta esiintyy erityisesti suurissa kaupungeissa, kuten Rio de Janeirossa, São Paulossa, Curitibassa, Fortalezassa, Recifessä ja Salvadorissa.  Riossa ja São Paulossa on ajoittain rikollisliigojen keskinäisiä tai niiden ja poliisin välisiä aseellisia yhteenottoja, jotka voivat ulottua myös turistialueille. Rikollisjoukot ovat välillä myös tarkoituksella kohdistaneet aseellisia hyökkäyksiä siviilejä vastaan luodakseen epäjärjestystä.

Aseellisten ryöstöjen uhka on suuri São Paulon, Rion ja muiden suurkaupunkien keskustoissa sekä lentokentiltä hotelleihin johtavien väylien varrella. Ryöstöjä esiintyy usein liikennevaloissa ja ovet on syytä pitää lukittuina sekä ikkunat suljettuina autolla liikuttaessa. Illalla ja yöllä yksin liikkumista tulee välttää. Ryöstön kohteeksi joutuessaan matkustajia kehotetaan olemaan vastustelematta väkivallan uhriksi joutumisen välttämiseksi.

Lapsia ei tule jättää ilman valvontaa eikä vieraiden seuraan.

Taskuvarkaudet ovat yleisiä. Turistien ryöstäminen lapsi- ja nuorisojengien toimesta on lisääntynyt ja erityisesti rantojen tuntumassa liikuttaessa tulee olla varuillaan. Kaikista rikoksista on tehtävä ilmoitus poliisille ja pyydettävä pöytäkirja mahdollista passin uusimista ja vakuutuskorvausta varten. Väliaikaista passia voi anoa Suomen suurlähetystössä, Brasiliassa.

Matkustajia kehotetaan käyttämään vain virallisia takseja. Linja-autoilla liikuttaessa tulee huomioida ryöstetyksi tulemisen riski. Luottokorteilla voi maksaa yleisesti, mutta luottokorttien kopiointia esiintyy. Korttia onkin syytä käyttää huolellisesti eikä sitä tule maksutilanteessa päästää silmistään. Pankkiautomaatilla asioidessa on oltava erityisen valppaana.

Brasiliaa ympäröivillä merialueilla esiintyy jonkin verran kauppa- ja matkustajalaivojen aseellisia ryöstöjä.

Liikenne

Matkailijoiden kannattaa varautua useiden tuntien myöhästymisiin Brasilian sisäisillä lennoilla.

Jalankulkijoiden ja autoilijoiden tulee huomioida Brasiliassa käytettävät suuret ajonopeudet ja arvaamaton ajotyyli. Teiden ylläpito on heikkoa. Teiden kunto saattaa lisäksi olennaisesti muuttua sadekaudella ja suuret kuopat ovat yleisiä valtateilläkin. Autonvuokraukseen riittää suomalainen ajokortti; poliisi edellyttää lisäksi ajokortin portugalinkielistä käännöstä, joka voidaan tehdä suurlähetystössä tai kunniapääkonsulaatissa.

Luonnonolot

Brasiliassa ei ole suuria luonnonmullistuksia kuten maanjäristyksiä, hirmumyrskyjä tai tulivuorenpurkauksia. Sadekaudella tulvat ovat tehneet tuhojaan erityisesti Rio de Janeiron ja São Paulon osavaltioissa.

Terveydenhoito

Matkailijoille suositellaan kattavaa matkavakuutusta. Yksityiset sairaalat ovat hyvätasoisia, mutta kalliita. Apteekeissa on laajat valikoimat lääkkeitä, joita usein saatavilla myös reseptittä.

Denguekuumetta esiintyy yleisesti sadekaudella. Taudin oireet ovat korkea kuume, päänsärky, lihaskipu ja pahoinvointi. Tauti on erityisen vaarallinen lapsille, vanhuksille ja heikkokuntoisille. Mikäli henkilö epäilee saaneensa tartunnan, tulee hänen hakeutua välittömästi sairaalahoitoon. Denguekuumetta vastaan ei ole rokotusta; paras tapa suojautua siltä on yrittää välttää hyttysen pistokset asianmukaisen pukeutumisen ja hyttyskarkotteiden avulla.

Malariaa esiintyy Amazonasin alueella ja osavaltioon matkustaville suositellaan estolääkitystä. Koleratapauksia esiintyy ajoittain Luoteis-Brasiliassa. Denguekuumeen neljää eri tyyppiä on esiintynyt lisääntyvässä määrin eri puolilla maata, erityisesti Amazonasin alueella.

Keltakuumerokotusta suositellaan kaikille maahan matkustaville. Rokote on otettava vähintään 10 vuorokautta ennen maahan saapumista. Rokotus on pakollinen saavuttaessa keltakuumealueeksi luokitellusta maasta sekä jatkettaessa matkaa keltakuumealueeksi luokiteltuun maahan.

Lisätietoja rokotuksista ja muista terveydenhoitoon liittyvistä asioista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen www.thl.fi ja Maailman terveysjärjestön verkkosivuilta.

A(H1N1)-influenssa

Brasilian terveysviranomaiset seuraavat tilannetta, tiedottavat toimenpiteistä ja antavat ohjeita verkkosivuillaan (www.saude.gov.br). Brasilian viranomaiset antavat ohjeita sairaaloissa ja terveysasemilla.

Matkailijalle suositellaan huolellisen käsihygienian noudattamista hengitystieinfektioiden estämiseksi. Suomessa terveydenhoitoon liittyviin kysymyksiin vastaavat terveydenhoidon ammattilaiset.

Lisätietoa:

  • Brasilian viranomaisten puhelinnumero tiedusteluja varten 0800 61 1997
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) www.thl.fi
  • Maailman terveysjärjestö (WHO) www.who.int
  • Euroopan tartuntatautivirasto (European Centre for Disease Prevention and Control) http://ecdc.europa.eu

Hyvä tietää

Aikaero Suomen ja Brasilian välillä on talvella -4 h ja kesällä -6 h ja Brasilia  jakaantuu neljään eri aikavyöhykkeeseen.

Kaikenkattava matkavakuutus on tarpeen.

Passi tulisi olla voimassa vähintään kuusi kuukautta Brasiliaan saavuttaessa.

Suomalainen ei tarvitse viisumia alle 90 vrk kestävillä turistimatkoilla Brasiliaan. Maassa pidempään oleskeleville suositellaan rekisteröitymistä Suomen suurlähetystöön tai lähimpään kunniakonsulaattiin.

Matkustaja on velvollinen täyttämään maahan saavuttaessa maahantulokortin, joka tulee säilyttää koko maassaoleskelun ajan. Lomake kerätään pois rajalla maasta poistuttaessa.

Matkapuhelinverkko kattaa koko maan, mutta kaupunkialueiden ulkopuolella voi matkapuhelimien toimivuus vaihdella.

Brasiliassa on aina oltava henkilöllisyystodistus mukana. Valokopio passista riittää, joten passi on syytä jättää hotellin tallelokeroon.

Liikuntaesteiset matkailijat on huomioitu vaihtelevasti.

Englannin kieltä puhutaan vähän, portugalin perussanaston tuntemus on hyödyksi.

Brasilia on merkittävä huumekaupan kauttakulkumaa. Huumeiden hallussapidosta ja salakuljetuksesta annettavat rangaistukset ovat ankaria. Matkailijoita pyydetään kiinnittämään huomiota siihen, ettei heidän matkatavaroihinsa päästä lentokentillä lisäämään heille kuulumattomia tavaroita.

Seksiturismi on kasvanut erityisesti Brasilian koillisrannikolla. Brasilia on merkittävä ihmiskaupan lähtömaa ja viranomaiset seuraavat tilannetta aktiivisesti. Myös lapsiprostituution valvontaa on tehostettu.

Maassa ollessaan matkustaja on velvollinen noudattamaan Brasilian lakeja. Monista rikoksista langetettavat vankeusrangaistukset ovat ankaria ja vankilaolot Suomeen verrattuna erittäin huonot. Virkavallan halveksunta on vakava rikos, josta voi seurata sakko- tai vankeusrangaistus.

-valuuttana Real (BRL)

-.Valtiomuoto: Liittotasavalta (República Federativa do Brazil)

- Virallinen kieli:portugali ja englantia ei puhuta yleisesti

- Uskonto: Roomalaiskatolisuus (74% väestöstä), protestanttisuus

Tapakulttuuri

Brasilialaiset eivät katso lukeutuvansa samaan Latinalaiseen Amerikkaan kuin espanjankieliset naapurinsa.

Espanjankielen käyttö liiketoiminnassa ei ole suotavaa, ja sitä saatetaan pitää jopa loukkauksena.

Yleiset kohteliaat käytöstavat pätevät, mutta brasilialaiset ovat eläväisempiä kuin muut latinot.

Suhteet ovat pitkän tähtäimen suhteita, henkilösuhteet tärkeämpiä kuin liikesuh-teet.

Tervehdittäessä ja hyvästellessä miehet kättelevät ja naiset vaihtavat poskisuu-delmia. Halaukset ovat tavallisia ystävien kesken.

Brasilialainen keskustelee suomalaisittain nähden hyvin läheltä ja fyysinen kosketus on tapa, jota ei pidä kavahtaa.

Pukeutuminen on muodollista. Miehet käyttävät pukua ja solmiota. Naisia on liike-elämässä toistaiseksi vähän ja pukeutuminen on hyvin muodollista. Suurkaupunkien ulkopuolella pukeutuminen on rennompaa.

Trooppinen ilmasto, mutta vuodenajat ovat vastakkaiset kuin Euroopassa.

Täsmällisyys ei ole hyve liiketapaamisissakaan. Varaudu odottamaan. Illallisille on sopivaa saapua vähintään vartti myöhässä.

Työaika on yleensä klo 918, mutta päättävissä asemissa olevat työskentelevät usein pidempään.

Liiketapaamisten sopimiseen menee aikaa, pikatapaamiset eivät yleensä ikinä onnistu.

Perhe on brasilialaiselle pyhä asia ja laajakäsitteinen kokonaisuus. Perheasioita ei yleensä käsitellä liikeyhteyksissä.

Sopivia puheenaiheita ovat jalkapallo ja muu urheilu, talous sekä talouspolitiikka. Vältä keskustelunaiheina muuta politiikkaa, uskontoa ja vastakkainasettelua.

Brasilia on Latinalaisen Amerikan suurin maa, joten vaihtelua ja vastakkaisuuksia löy-tyy. Brasilialaiset ovat avoimia ja ystävällisiä ihmisiä, analyyttisempiä ja abstraktimpia kuin muut latinot. Hyvää liikesuhdetta edistää henkilökohtainen tutustuminen ja jopa ystävystyminen, sillä brasilialaiselle ihmissuhteet ovat tärkeämpiä kuin firman nimi. Neuvottelijaa tai edustajaa ei kannata vaihtaa kesken. Suhteiden luominen vaatii sekä aikaa että edustusbudjetin. Lahjonnasta ei kuitenkaan ole kyse.

Brasilian maantiede on maan suuren koon vuoksi monimuotoinen. Brasilia on pinta-alaltaan maailman viidenneksi suurin valtio ja Etelä-Amerikan suurin. Se on pinta-alaltaan lähes puolet Etelä-Amerikasta. Suurin osa maasta sijaitsee trooppisella vyöhykkeellä, mutta maan eteläosat ulottuvat myös subtrooppiselle vyöhykkeelle.[1]

Brasilialla on yhteistä maarajaa Ecuadoria ja Chileä lukuun ottamatta kaikkien muiden Etelä-Amerikan valtioiden kanssa. Idässä Brasilia rajoittuu Atlantin valtamereen, ja sillä on rannikkoa noin 7 400 kilometriä. Manneralueen lisäksi maahan kuuluu saaria, kuten Fernando de Noronha, jonka pinta-ala on 26 km² ja jossa asuu 1 200 asukasta. Maan pinta-alasta on sisävesiä 55 457 km².

 Luonto on ihanaa ja rehevää ja Amazonin alue käsittää jopa kolmasosan Brasilian pinta-alasta. Amazon on maailman kaikista suurin vesistöalue ja siihen kuuluu myös maailman suurimmat sademetsät. Brasilian kaakkoisosassa on myös todella korkeita vuoria, jotka kohoavat melkein kolmen kilometrin korkeuteen.

Iguazu putoukset

Brasilian ja Argentiinan rajalla sijaitsevat todella suuret Etelä-Amerikan suurimmat iguazu putoukset. Ne ovat erittäin näkemisen arvoiset. Niiden ympärillä on luonnonsuojelualuetta ja luonto on siellä kauneimmillaan.

 

Kulttuuri

 

Brasilian kirjava väestö takaa maalle monipuolisen kulttuurin, jonka juuret ulottuvat pääosin Afrikkaan ja Eurooppaan. Vaikka Rio de Janeiron vuotuiset sambakarnevaalit ovat varmasti maailmanlaajuisesti Brasilian kuuluisin tapahtuma, Brasilialla on muutakin tarjottavaa kulttuurin saralla. Maassa järjestetään vuosittain satoja elokuvafestivaaleja, taidenäyttelyitä ja musiikkikonsertteja. Suurimmissa kaupungeissa kulttuuritarjonta on monipuolisempaa mutta monet pienet paikkakunnat järjestävät myös erilaisia kulttuuritapahtumia. Erityisesti São Paulon ja Rio de Janeiron kulttuuritarjonta on monipuolista ja korkeatasoista.
 
Brasilialaisen kulttuurin vahvuutena voidaan pitää musiikkia. Tyylilajeja on monia: samba, bossa nova, choro, sertanejo, axé, pagode, forró.

 

mapa_do_brasil_g.gif

 Brasilian rajanaapurit ovat Uruguay, Argentiina, Paraguay, Bolivia, Peru, Kolumbia, Venezuela, Guyana, Surinam ja Ranskan Guayana.

Matkailualueet ja kaupungit:

Forteleza

Hiukan päiväntasaajan pohjoispuolella sijaitseva Forteleza on trooppinen paratiisi, jossa on 573 km pituudelta rantoja kookospalmujen katveessa ja hiekkadyynejä. Veden lämpötila on 25-26 astetta ja aurinko paistaa vuoden ympäri. Kaupunki tunnetaan hyvistä ravintoloistaan ja baareistaan sekä eloisasta yöelämästään. Lähiseudun vuorien ja Pamaibajoen suiston kanssa se on mainio yhdistelmä aurinkoa, rantoja ja seikkailuja.

Amazon

Amazonin kasvillisuuden lajirikkaus on maailman suurin. Jättiläispuiden latvukset muodostavat 40-60 metrin korkeudessa lähes läpitunkemattoman katoksen ja vain 10% auringonsäteistä pääsee maanpinnalle. Amazonin sademetsissä on hyönteisten ja käärmeiden ohella sammakoita, apinoita ja valtava määrä lintulajeja. Joen varsilla elää alligaattoreita, anakondia, boakäärmeitä, monia pienempiä matelijoita ja vesisikoja.

Pantanal

Pantanal on maailman tunnetumpia ja biologisesti rikkaimpia ympäristöjä. Alueeseen viitataan usein maailman suurimpana makean veden kosteikkona, ja siihen kuuluu miljoonia hehtaareja Brasilian keskilännessä sekä itä-Boliviassa ja itä-Paraguayssa. Tiiviin ja vaihtelevan kasvustonsa ja eläimistönsä sekä monista ekologisista osa-alueista koostuvien maisemiensa ansiosta Pantamal on maailman luonnon suuria ihmeitä.

Brasília

Brasilian pääkaupunki vihittiin käyttöön 21.4.1960. Silloinen presidentti Kubitschek oli pyytänyt maan parhaita arkkitehteja laatimaan ehdotuksia maan uudeksi pääkaupungiksi. Maailmankuulu arkkitehti Oscar Niemeyer yhdisteli suoria ja pyöreitä muotoja innovatiivisiksi arkkitehtuurin mestariteoksiksi, joista katedraali ja palácio dos arcos ovat kaksi esimerkkiä.

Foz do Iguacu

Iguagu merkitsee tupien ja guaranien kielessä suurta vettä, Iguacujoki syöksyy epätasaisessa maastossa 70 metriä korkeaan ja 2 780 metriä leveään putoukseen, jota voi siltojen ansiosta tarkastella eri kulmista, ja laivaretkelläkin pääsee halutessaan. Iguacun putoukset ovat pakollista nähtävää kaikille brasilian-kävijöille.

Sao Paulo

Sao Paulo on globaali metropoli ja Brasilian liiketalouden sydän, jossa on maan parhaiden ravintoloiden ja basrien lisäksi lukemattomia yökerhoja. Kaupungissa on 280 elokuvateatteria, 120 teatteria, tusinoittain kultturikeskuksia ja 71 museota. Yli 12 000 ravintolaa edustavat 52:ta erityyppistä keittiötä maailman kaikilta kolkilta.

Fernando de Noronha

Fernando de Noronhan saaristo koostuu 21 saaresta ja luodosta. Sen samanniminen pääsaari on täynnä luonnon muovaamia näköalapaikkoja, joiden seudun kauneutta voi ihailla. Saariston lähivesissä ei ole lainkaan sedimenttejä, joten alue on maailman sukelluskohteiden parhaimistoa: näkyvyys on erinomainen jopa 50 metrin syvyydessä ja vesi on mukavan lämmintä vuoden ympäri.

Natal

Natalissa on hurmaavia rantoja etenkin Ponta Negran ympärillä, jossa ravintoloiden, baarien ja yöelämän ohella myös suurin osa hotelleista sijaitsee. Ilmasto on suotuisa: aurinkoa paistaa lähes vuoden ympäri ja keskilämpötila on 27 astetta. Natalissa tulisi nähdä ihastuttava Pipan rantakohde 80 km pääkaupungista etelään. Natalin kaupungin pohjoispuolella on kuuluisia rantoja, kuten Genipabu ja Maracajaun snorklauskohde.

Recife

Resifen ja Pernambucon historia on ainutlaatuinen. Tiivis yhteydenpito Pernambucon alkuperäisen intiaaniväestön, mustaihoisten orjien sekä portugalilaisten ja hollantilaisten uudisasukkaiden välillä jätti leimansa alueen kulttuuriin, josta vaikutteiden sekoittuessa muodostui yksi Brasilian rikkaimmista. Olindan kaupunkia ei Recifessä käydessään saa jättää näkemättä sen enempää kuin Porto de Galinhasin rantojakaan 60 km Recifestä etelään.

Salvador

Salvadorin kaupungin monimuotoinen historia ja kulttuuri luo todellisuuteen taianomaista tuntua. Seudun varhaihaisempien asukkaiden (portugalilaisten, afrikkalaisten ja intiaanien) jättämä perintö on runsas. Kaupunki onkin siirtomaakauden kirkkojen, palatsien, kaartanoiden ja linnoitusten loisteliaan arkkitehtuurin, väestön hartaan uskonnollisuuden ja herkullisen mausteisen keittiön ansiosta koko Brasilian kiintoisempia käyntikohteita.

Porto Seguro

Porto Seguro on ensimmäinen portugalilaisten näkemä Brasilian mannermaan kohta ja Brasilian historian alkupiste. Tänä päivänä se on maan tärkeimpiä turistikohteita, ja rannat ja tauoton juhlinta houkuttelevat erityisesti nuoria. Alueen ravintolat, lomakohteet ja laadukkaat majatalot ovat sekä hurmaavia että hianostuneita.

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro on vuorineen, metsineen, rantoineen ja laguuneineen maailman kauneimpia kaupunkeja. Corcovadovuoren kristus-patsas hallitsee kaupungin siluettia ja Copacabanan ja Ipaneman rannat kuuluvat maailman kuuluisimpiin. Kaupungissa on myös erittäin arvostettuja baletti, ooppera ja teatteriryhmiä, orkestereita ja solisteja sekä monta museota ja galleriaa. Äläkä unohda maailman suurempia juhlia: karnevaaleja.

 

Lähteet:

www.formin.fi

www.finpro.fi

www.rantapallo.fi/brasilia

www.wikipedia.org

www.viewer.zmags.com

 

 

 

 

 

 

 

1
Likers
pena102010

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.