This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Fidzi

Sisältöalue

Pääkaupunki: Suva ( asukasluku noin 173 000)

Asukasluku: 957 780 (2010), jonka väestöstä arviolta 57 % on alkuperäisfidziläisiä ja 37 % intianfidziläisiä. Maassa on myös pienet rotumalaisten, kiinalaisten ja eurooppalaisten vähemmistöt.

Valuutta: Fidzin dollari

Pääkielet: Fidzi, englanti, hindi

Pinta-ala: 18 270 neliökilometriä

Uskonto: kristityt 53 %, hindut 34 %, muslimit 7 %, muut tai määrittelemättömät 5,6 %, ei uskontoa 0,3 %

 

Fidzisaaret ovat 320 saaren ryhmä eteläisellä Tyynellä Valtamerellä, noin 4500 km Honolulusta lounaaseen ja noin 1800 kilometriä Uuden-Seelannin pohjoispuolella. Kaksi suurinta saarta ovat Viti Levu ja Vanua Levu, jotka yhdessä käsittävät noin 90 % maapinta-alasta.

Tyynenmeren lukemattomat pikku saaret tarjoavat muualta tulleille eksoottisia näkymiä: syvän sininen meri, joka ympäröi koralliriuttaa, hohtava valkoinen hiekkaranta, joka korostaa meren turkoosinsineä, ja jota aallot hyväilevät, kookospalmut, jotka huojuvat pasaatituulessa ja suojelevat polttavalta auringolta.Tällaisia idyllisiä pikkusaaria on tuhansittain kuin keitaita valtameren autiomaassa.

 

 

MATKAILU

 Fidzin pääelinkeino on matkailu ja toisena sokeriteollisuus. Suurimmat kävijämäärät ovat Australiasta ja Uudesta-Seelannista, Usasta, Englannista ja Japanista. Fidzi on tunnettu ylellisistä rantahotelleistaan, jotka on rakennettu maan kahteen pääsaareen. Muutenkin se on tunnettu ylellisenä rantalomakohteena korallirannikkoineen. 

Matkailun kannalta Fidzi on helppo maa matkustaa: sillä on mielekäs trooppinen ilmasto, ei malariaa, laajasti aktiviteettejä ja majoitusta kaikkeen makuun ja ikäluokkiin, ja laajat kulkuyhteydet ovat tehokkaat ja yleisesti ongelmattomat. Toisaalta monet Tyynenmeren turistikohteet ovat edelleen melko pienen etuoikeutetun ryhmän saavutettavissa. Valtavat etäisyydet tekevät matkoista hyvin kalliita.

Suosittuja vapaa-ajanvietto tapoja ovat snorklaaminen, sukeltaminen, vaeltaminen, veneily, lintujen bongaus tai voit vaikka vuokrata auton. Autolla ajaminen on hyvä tapa tutustua Fidziin. Auton vuokraaminen maksaa noin 100 fidzin dollaria per päivä. Noin kolmasosa maan teistä on asfaltoituja. Fidzillä ei ole suomalaista vastaavaa ajo-opetusta, joten autokulttuuri on hyvin erilainen. Kaupungeissa on toimiva julkinen liikenne ja jokaisessa kylässä on bussipysäkki.

 

 Suva on satamakaupunki ja se on Tyynenmeren saarten suurimpia kaupunkeja. Suvan kauppakeskuksissa on länsimainen valikoima ja jokseenkin sen mukainen hintataso. Yöelämä on vilkasta. Baarit ovat auki aina aamu viiteen asti. Tyynenmeren historiaan ja kulttuuriin voi tutustua Suvan museossa. 20 minuuttia Suvasta on Colo-i-Suva-metsän kansallispuisto (2 kuvaa yllä). Se antaa kuvan Fidzin metsistä, minne voit mennä piknikille ja uida sydämesi kyllyydestä.

VANUA LEVU

Vanua Levun saarella on J.Hunter Pearls-maatila, joka sijaitsee Savusavun rannikolla. Siellä viljellään simpukoita, joiden helmistä tehdään koruja. Se on nähtävyys sinällään, sillä vieraat viedään vedenalaiselle farmille lasipohjaisessa veneessä, josta voi katsoa merenpohjan helmien kirjoa. Vierailla on mahdollisuus myös snorklata farmin yli.

ILMASTO

Lähes kaikki Tyynenmeren saaret sijaitsevat samalla ilmastovyöhykkeellä. Ilmasto on trooppinen, lämmin ja kostea. Vuotuinen sademäärä on yli 2000 mm. Lämpötilan vaihtelut ovat vähäisiä. Tammikuun lämpötila asettuu välille + 23-31 ja elokuun lämpötila välille +18-28. Vuodenaikoja on kaksi. Näistä lämpimämpi ja kosteampi kestää joulukuusta huhtikuuhun. Viileintä on heinä-elokuussa. Keskilämpötilat päivittäin vaihtelevat +20-30 asteen välillä, ja öisin lämpötila on usein 18-20 astetta.

Fidzi sijaitsee seismisellä alueella; maanjäristykset, hirmumyrskyt ja hyökyaallot ovat mahdollisia. Atollit, jotka ovat tyypillisintä Tyynenmeren maisemaa, ovat kuitenkin hyvin matalia, keskimäärin 4-6 metriä korkeita, joten ne ovat hyvin alttiita myrskyn nostattamille korkeille aalloille ja hyökyaalloille eli tsunameille. Niitä uhkaa myös merenpinnan nousu, mikä johtuu yleisen ilmaston lämpenemisen aiheuttamasta jäätiköiden vähäisestä sulamisesta. Tyyntämerta, varsinkin sen länsiosia, pyyhkii vuosittain parikymmentä syklonia. Fidziä on pyyhkinyt noin 10-12 syklonia per vuosikymmen, joista kahdesta kolmeen on todella rajuja. Viimeisin hirmumyrsky oli maaliskuussa 2012. Hirmumyrsky Tomasista aiheutuneet rankkasateet ja tuulet synnyttivät jopa 7 m korkuisia aaltoja maan toiseksi suurimman saaren Vanua Levun rannikolla. HS.fi:n sivuilla 16.maaliskuuta uutisoitiin, että tuulet ovat puhaltaneet keskimäärin 175 km tuntivauhdilla. Yhteydet joillakin saarilla olivat menneet poikki, joten lopulliset vahingot selviävät myöhemmin. Viranomaisten mukaan turistien ei tiedetä joutuneen vaaraan. Myrsky on kuitenkin vaatinut ainakin yhden kuolonuhrin, kun jättimäiset aallot vetivät rannalla olleen naisen veteen.  

HYVÄ TIETÄÄ

Rokotukset

Kaikille suositeltava rokote on Hepatiitti A, kurkkumätä-jäykkäkouristus ja tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko.

Riskiarvion perusteella harkittava rokotesuoja on Hepatiitti B ja lavantauti.

Sisäpoliittinen tilanne

Maan sisäpoliittinen tilanne on epävakaa. Poliittisia levottomuuksia voi syntyä nopeasti ilman varoituksia. Matkustajien on syytä välttää suuria väkijoukkoja ja mahdollisia mielenosoituksia. Matkustajien tulisi myös varautua paikallisten viranomaisten asettamiin tiesulkuihin. Kansainvälisiä ja paikallisia tiedotuskanavia on syytä seurata tarkasti. Turistialueilla ei ole esiintynyt mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Muuten Fidzille matkustaville pätevät samat säännöt kuin yleensä ulkomailla liikuttaessa. Passeja ja matkasekkejä kannattaa säilyttää hotellin turvalokerossa ja arvoesineet poissa näkyvistä. Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä.

Pukeutuminen

Pukeutuminen voi olla herkkä aihe, tosin vähemmän kaupungeissa. Monet fidziläiset pukeutuvat perinteisesti, ja ilmastosta johtuen pukeutuminen on usein kevyttä. Fidziläiset ovat rentoja, mutta sopivalla pukeutumisella osoitetaan kunnioitusta, erityisesti vieraillessa paikallisten kotona. Kylissä vierailessa on sopivaa pukeutua vaatimattomasti ja riisua hattu, sillä hatun pitäminen päässä tulkitaan loukkaavaksi.

Lähteet: HS.fi, formin.fi, Tyynenmeren saaret/Muuttuva maailma/Valitut Palat, englannin kielinen Lonely Planet-matkaopas

 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.