Japani
Sisältöalue
JAPANI
YLEISTIETOA JAPANISTA
Itä- Aasiassa Tyynenmeren rannikolla sijaitseva Japani, koostuu yli 3000 saaresta. Tärkeimmät saaret ovat Hokkaido, Honshu, Shikoku ja Kyushu. Japanin kokonaispinta- ala on n.378 000 km2, josta n.66 % :a on vuoristoa.
Asukkaita maassa on n. 127 miljoonaa. (Tokio 8milj., Jokohama 3,3milj., Osaka 2,6milj., Sapporo 1,8milj)
Yleisimmät kielet ovat: japani (virallinen kieli), korea, kiina.
Uskonnot: sintolaisia ja buddhalaisia yli 90%:a, lisäksi kristittyjä.
Aikaero Suomeen: +7h.
Rahayksikkö: 1 jeni (=100 seniä).
Kansallispäivä: 23.12
Väestötiheys on suuri ja asutus on keskittynyt suurimmaksi osaksi Tyynenmeren rannikon kaupunkeihin.
Nousevan auringon maa- nimityksen Japani on saanut maan nimen muodostamista kirjainmerkeistä, jotka suoraan käännettynä tarkoittavat auringon juurta tai auringon lähdettä.
Japanissa on kaikkiaan n.500 tulivuorta, joista yli 60 on toimivia. Japanin korkein vuori on lumihuippuinen Fuji (3776m), nukkuva tulivuori ja japanilaisten pyhä vuori. Suurin järvi on Biwajärvi (674 km2) Honshussa. Joet ovat lyhyitä, mutta runsasvetisiä.
Japani on maailmankaupan johtavia maita. Tuontia hallitsevat raaka- aineet ja öljy, vientiä koneet, laitteet, kulkuneuvot, kemikaalit ja metallituotteet. Japanin kalastuslaivasto on maailman suurimpia.
ILMASTO
Suurimmaksi osaksi Japani sijaitsee lauhkealla vyöhykkeellä ja maassa on 4 vuodenaikaa. Saariryhmän pitkän muodon ja vaihtelevan pinnanmuodostuksen vuoksi, ilmasto on hyvin vaihteleva. Kesällä Tyyneltä- mereltä puhaltava kostea tuuli, tuo mukanaan lämmintä ilmaa. Myöhäiskesällä ja alkusyksystä, päiväntasaajan trooppiset matalapaineet synnyttävät rankkasateita tuovia taifuuneja. Pohjois- Japanissa talvet ovat pitkiä ja lunta voi sataa runsaastikin, kun taas eteläisillä saarilla ilmasto on subtrooppinen.
VALTIOMUOTO
Hallinnollisesti Japani on jaettu 47:ään prefektuuriin. Maan keulakuva on keisari, jonka Japanin perustuslaki määrittelee valtion ja kansan yhtenäisyyden symboliksi. Nykyinen keisari Akihito on järjestyksessä 125. Hän nousi valtaistuimelle vuonna 1989 isänsä Hirohiton kuoleman jälkeen. Käytännössä keisari toimii valtionpäämiehen tavoin diplomaattisissa tilaisuuksissa. Keisarilla ei ole toisen maailmansodan jälkeen ollut juurikaan valtaa, vaan sitä käyttää pääministeri ja kansan valitsema parlamentti. Parlamentti on kaksikamarinen; se koostuu 480-paikkaisesta alahuoneesta ja 247- paikkaisesta ylähuoneesta. Alahuoneen toimikausi on 4 vuotta ja ylähuoneen 6 vuotta. Lainsäädäntövalta on parlamentilla, keisari on kansakunnan yhtenäisyyden symboli. Japanissa äänioikeusikäraja on 20 vuotta.
KOULUTUS
Väestönkasvu on viimeaikoina ollut alhainen. Nykyaikainen koulutusjärjestelmä sai alkunsa jo v. 1872, yhtenäiskoulujärjestelmä on vuodelta 1947. Oppimisvelvollisia ovat 6- 15- vuotiaat ja koulunkäynti on ilmaista. Lähes kaikki osaavat lukea. Koulu- ja yliopisto- opetus ja terveydenhuolto ovat korkeatasoisia.
JAPANILAISEN TAPAKULTTUURIN YDIN
Japanilainen tapakulttuuri on monisäikeinen ja käyttäytymissäännöt monimutkaiset. Vieraiden ei odoteta tuntevan japanilaista etikettiä, mutta Japanissa on hyvä muistaa kohtelias käytös. Esimerkiksi tervehtimisessä on omat tarkat sääntönsä, mutta vierailija voi osoittaa kohteliaisuuttaan tervehtimällä paikallista hieman kumartaen. Kun sinut kutsutaan kyläilemään Japanissa, muista viedä jokin lahja. Kengät jalassa ei saa olla ikinä sisätiloissa. Ikinä ei saa ilmaista mielipidettä suoraan, jos seurassa on japanilainen! Japanilainen kulttuuri pohjautuu ns. Häpeäkulttuuriin, jossa kasvojen menettämistä vältetään, viimeiseen saakka. On hyvä muistaa, että älä koskaan katso japanilaista suoraan silmiin, se koetaan epäkohteliaana, toisin kuin meidän kulttuurissamme. Tinkiminen ei kuulu japanilaiseen kulttuuriin, mutta viikonloppuisin järjestetyillä kirpputoreilla tinkimistaitoinen voi tehdä hyviä löytöjä.
Japanissa ei ole tapana jättää palvelurahaa, se sisältyy jo hintoihin!
TARVITTAVAT MATKUSTUSASIAKIRJAT, Suomen kansalainen tarvitsee Japaniin matkustaessaan passin.
MATKUSTUSTURVALLISUUS; Japani on tällä hetkellä pääosin turvallinen matkailumaa. Huomioitavaa maanjäristyksiin ja taifuuneihin liittyvät vaarat. Syytä seurata Japanin viranomaisten ohjeita.
MAAHAN TARVITTAVAT ROKOTUKSET;
Kaikille Japaniin matkustaville suositeltavia rokotuksia ovat:
- kurkkumätä- jäykkäkouristus-rokotus (dT)
- tuhkarokko- sikotauti- vihurirokko- rokotus (MPR)
- polio- rokotus
Sekä lisäksi riskinarvion perusteella voi harkita otettavaksi;
- kolera-rokotus
- Japanin aivotulehdus- rokotus; Japanin aivotulehdus on hyttysten levittämä vakava infektio. Vain pieni osa kaikista infektioista johtaa sairastumiseen, mutta sairastuneiden kuolleisuus on suuri. Lisäksi tauti voi aiheuttaa pysyviä neurologisia vammoja. Rokotetta suositellaan harkittavaksi matkailijoille, jotka oleskelevat tautiriskin aikaan (kesä- syyskuu) pitempään taudin esiintymisalueiden maaseudulla tai liikkuvat erityisen runsaasti ulkona.
- Hepatiitti- B- rokotus
TÄRKEITÄ NÄHTÄVYYKSIÄ JAPANISSA
-Sensoji- temppelikompleksi(Tokio), valmistunut vuonna 645 ja se on Tokion vanhin temppeli
-Keisarin palatsi ja Itäiset puutarhat; keskellä Tokiota sijaitseva laaja vihreä puistomainen alue, on osa suurempaa palatsialuetta, joka toimi aikoinaan Japanin keisarin kotina
- Shibuya, luultavasti Tokion trendikkäin alue. Hyvät shoppailumahdollisuudet.
- Tokyo Tower, muistuttaa Eiffel- tornia, avattu yleisölle v. 1958, 333m korkea
- Kuvataiteiden Nezu- instituutti Tokiossa, esittelee yli 7000 japanilaista ja kiinalaista taideteosta eriaikakausilta
- Ueno- puisto, merkittävä Tokion kulttuurin keskus, jossa mm. kansallismuseo, tiedemuseo ja eläintarha
-Tokion kansallismuseo
- Ginza Tokiossa on kuuluisa ja legendaarinen alue, jossa on ravintoloita, taidegallerioita, ja ylellisyystavarataloja
- Himeji linna
- Fuji- vuori
-Obaida keinosaari aktiviteetteineen
-Ghibli- museo animaation ystäville
-Tsukijin kalatori
-Kusatsun kylpyläkaupunki
-Tokyo Disneyland Huvipuisto
-FujiQ- huvipuisto
Lähteet:
- wikipedia/ japani
- www.formin.fi/ matkustustiedote
- www.rokote.fi/ matkailijan rokoteopas
- Matkailijan maantieto, WSOY- Facta, Toimittaja: Ari Halinen, Werner Söderström Osakeyhtiö 2001, WS Bookwell Oy, Porvoo 2001
- Mondo- Matkaopas / Tokio, Otavan kirjapaino Oy, Keuruu 2010
- Kaupunkikirjat Tokio, WSOY, Helsinki, 2010