This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Liikenne

Liikenne

Ajokorttikäytännöt ja ikärajat vaihtelevat provinsseittain. Kansainvälinen ajokortti kelpaa esimerkiksi Ontariossa 60 päivää, jonka jälkeen tarvitaan kanadalainen ajokortti. Auto vakuutus on pakollinen.

Julkinen liikenne on tehokas, edullinen ja turvallinen tapa matkustaa. Suuressa Kanadassa liikkuminen on vaivattominta Windsorin ja Québec Cityn väliin jäävällä, maan tiheimmin asutulla alueella, jolla sijaitsevat Montréal, Ottawa ja Toronto.

Joukkoliikenteen tarjonta kaupungeissa vaihtelee. Palveluajat ja maksut vaihtelevat. Suurimmissa kaupungeissa kuten Torontossa, Montrealissa ja Vancouverissa on monipuolinen joukkoliikenne. Käytettävissä on muun muassa bussit, junat ja metrot.

Muissa kaupungeissa on lähinnä bussit ja paikallisjunat. Pienemmissä kaupungeissa ja maaseudulla on harvoin joukkoliikennettä. Paikallinen taksipalvelu voi olla mahdollisesti saatavilla.

Tie yhteydet

Kanadan infrastruktuuri on kehittynyt. Tiestö, rautatie- ja lentoyhteydet ovat hyvät ja vetävät vertoja Länsi-Euroopalle. Tieverkosto on 1,04 miljoonaa km, josta 415 600 km päällystetty v. 2008.

”Panamrikkalainen valtatie” 26 000 km yhdistää meksikon Etelä- ja keski-Amerikan valtioiden pääkaupunkeihin, yhtyy Meksikon pohjoispuolella Yhdysvaltojen ja Kanadan tieverkkoon ja jatkuu Alaskassa.

Linja-autoliikenne

Montréal, Ottawa ja Toronto osassa maata linja-auto on hyvä matkustusmuoto, ja etenkin suosittua Montréal-Toronto –väliä kulkee tiheästi Coach Canada.

Greyhound Canada liikkuu alueella tiheään tahtiin ja heidän suosittuja reittejään ovat mm. Ottawa-Toronto ja Ottawa-Montréal. Kanadan Greyhound on myös paras tapa päästä Länsi-Kanadaan ja sen bussit liikkuvat läpi laajan preerian Edmontoniin, Calgaryyn ja Vancouveriin. Pitkän matkan bussivuoroja tarjoaa suhteellisen edullisesti muun muassa Greyhound.

Orleans Express puolestaan on paras yhtiö ranskankielisessä Kanadassa ja sen suosituin reitti on Québec-Montréal.

Itä-Kanadassa ainoa yhtiö on Acacian.

Kanadan linja-autoliikenne eroaa totutusta, että vain yksi yhtiö saa haltuunsa tietyn reitin, ja näin kilpailun puutteessa lippujen hinnat saattavat olla joskus kovia ja niitä saatetaan myös ilman ennakkoilmoitusta väliaikaisesti nostaakin.

Junaliikenne

Rautatieverkosto on 46 688 km vuonna 2008. Rautatieverkoston vuoroja on harvassa ja liput ovat jokseenkin kalliita. Kanadan rautatieyhtiö on VIA Rail.

Vaikka Länsi-Kanadasta on helppo päästä junalla Yhdysvaltain länsiosavaltioihin ja Torontosta Niagaran putousten kautta New Yorkiin, eivät rautatiet ole Kanadassa kovinkaan kätevä matkustusmuoto. Ainoan poikkeuksen tekee Québec Cityn ja Windsorin väliin jäävä käytävä, ja joitain saattaa myös kiinnostaa noin kolme päivää kestävä matka Torontosta Vancouveriin.

Lentäminen

Lentokenttiä on 1 388 vuonna 2009. Pitkien etäisyyksien takia lentäminen on yleistä. Pohjoisimmat alueet ovat vain lentoyhteyksien varassa. 

Air Canadalla on lähes monopoli kotimaanliikenteessä. Se näkyy sekä hinnoissa, palvelussa että aikataulujen pitävyydessä. Koko maassa toimivat lentoyhtiöt ovat Air Canada, halpislentoyhtiö West Jet ja Air Transat. Lippujen hinnat ovat kalliimpia kuin Yhdysvalloissa ja monet matkat kestävät 4-6 tuntia. Kanadan suurimpien kaupunkien lentokentiltä on Winnipegiä lukuun ottamatta joukkoliikennekuljetus muulloin kuin öisin. Montréalissa, Torontossa ja Vancouverissa voi kentältä siirtyä öisinkin, ja ruuhka-aikoihin busseja keskustaan lähtee viiden minuutin välein.

Auton vuokraus

Auton vuokraaminen ei Kanadassa ole yhtä edullista kuin Yhdysvalloissa, ja bensakin on kalliimpaa. Montréalissa, Vancouverissa ja Torontossa ei kannata autoa vuokrata, sillä näissä kaupungeissa on erinomainen joukkoliikenne. Kaupungista toiseen siirtymiseen kahdelle tai useammalle hengelle vuokrattava auto voi joissain tapauksissa olla järkevä vaihtoehto, mutta kannattaa huomioida, että monet autoja vuokraavat yhtiöt laskuttavat siitä, että auton jättää eri kaupunkiin kuin mistä sen vuokrasi.

Ontarion osavaltiossa oleva tie 407/ETR on erikoispikatie, jolle on elektronisesti laskutettava, rekisterikilven osoitteeseen lähettävä maksu. Autonvuokrauksen yhteydessä kannattaakin kysyä minkälaisia maksuja tiellä ajamisesta kyseinen yhtiö veloittaa. Myös muualla Kanadassa ja erityisesti Ontariossa on tulliteitä, joille yleensä on noin 15 Kanadan dollarin maksu.

Liikennekäyttäytyminen

Kanadassa on vilkas ajoneuvoliikenne. Vuoden 2006 väestönlaskennan mukaan 11 prosenttia kanadalaisista käyttää työ- ja koulumatkoillaan joukkoliikenteen palveluja ja 72.3 prosenttia kulkee autolla. Kanadalaisissa suurkaupungeissa joukkoliikenteen käyttö on kuitenkin kaksin-kolminkertaista vastaaviin yhdysvaltalaisiin kaupunkeihin verrattuna. Kanadan tieturvallisuus on kansainvälisten standardien mukaan melko hyvä ja jatkuvasti parantumassa niin onnettomuuksien kuin ajokilometrien osalta.

Liikennesäännöt määräytyvät provinsseittain. Sääntöjen valvonta on kuitenkin vähäistä. Suurkaupunkien liikennettä vaarantavat huolimattomat jalankulkijat, jotka kävelevät usein punaisia päin. Matkapuhelimeen puhuminen autoa ajaessa on sakon uhalla kiellettyä joissakin provinsseissa.

Promillerajat vaihtelevat provinsseittain. Promilleraja on 0.4 Saskatchewanissa ja 0.5 Brittiläisessä Kolumbiassa, Ontariossa, Manitobassa, Newfoundlandissa, Nova Scotiassa ja Quebecissa. 0.8 promillea ja yli on rikos, johon sovelletaan liittovaltion rikoslakia.

Pysäköinti

Useimmiten pysäköinti on maksullista kaupunkien keskustoissa ja parkkitaloissa. Suurten tavaratalojen parkkipaikat sen sijaan ovat usein ilmaisia asiakkaille, mutta ne sijaitsevat yleensä kaupunkien keskustojen ulkopuolella. Kanadassa on yleistä, että parkkimaksut vaihtelevat vuorokauden ajan mukaan. Usein katujen varressa oleville parkkipaikoille on merkitty, milloin parkkeerauksesta on erikseen maksettava. Käytännössä tämä tarkoittaa usein vilkkainta päiväsaikaa. Yksityisissä parkkitaloissa esimerkiksi päivän parkkimaksu voi olla 10 – 20 dollaria. Väärinpysäköidyistä autoista maksettava parkkisakkojen määrä vaihtelee provinsseittain. Katujen varressa on tiheässä paloposteja. Niiden eteen pysäköiminen on kielletty.

Kanadan kartta >

Lähteet: Finpro, Kanadan maaraportti/ Sonja Antell ja Plazan matkalaukku.

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.