This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Marokko - tietoa matkailijalle

Marokko

Marokon lippuMarokon vaakuna.

Marokon suurlähetystö Helsingissä:
Unioninkatu 15 A, 00130 Helsinki
Puh. (09) 61 22 480
Fax: (09) 63 51 60
Sähköposti: embassy.of.morocco@co.inet.fi

Matkustusasiakirjat: Erityisiä passin voimassaoloa koskevia määräyksiä ei ole, riittää että passi on voimassa matkan ajan. Suosittelemme kuitenkin, että kaikilla Euroopan lähialueille suuntautuvilla matkoilla passi on voimassa vielä 3 kk matkan jälkeen. Viisumia ei vaadita alle 3 kk oleskeluun. Lisätietoja Marokon suurlähetystöstä, puh. 09 664 480.

Matkustustiedote: Yleisesti ottaen rauhallista. Muista matkavakuutus. Liikenne suurin turvallisuusuhka. Terroritekojen riski olemassa. Kulttuurerot huomioitava.

Liikenne: Suurimman turvallisuusuhkan Marokossa matkailevalle muodostaa liikenne. Liikennekulttuuri on erilainen kuin Suomessa ja liikenneturvallisuus heikko. Matkailijoita kehotetaan tarkkaavaisuuteen ja varovaisuuteen niin jalan kuin autolla tai muulla kulkuneuvolla liikkuessaan maaseudulla ja kaupungeissa. Maanteillä ajoa on syytä välttää pimeään aikaan, johtuen lukuisista ilman valoja tai puutteellisilla valoilla ajavista sekä tielle pysäköidyistä ajoneuvoista. Varo myös tietä ylittäviä henkilöitä ja eläimiä sekä myös teissä olevia yllättäviä kuoppia ja kiviä.

Terveydenhuolto: Marokon viranomaiset eivät vaadi maahan tulevilta mitään rokotuksia. Suositeltavaa on kuitenkin ottaa polio- ja tetanusrokotteet ja käydä vuosittain kotimaan terveystarkastuksissa. Lääkkeiden ja rokotteiden saanti on ajoittain vaikeaa. Lasten rokotusohjelman rokotukset on syytä hoitaa Suomessa tai ottaa ainakin rokotteet mukaansa.

 

Kartta:

 

Marokon kuningaskunta: Marokko on valtio Afrikan luoteisosassa. Idässä rajanaapurina on Algeria. Marokolla on pitkä rantaviiva, joka ulottuu Atlantin valtamereltä Gibraltarinsalmen kautta Välimerelle asti. Marokon eteläinen raja on kiistanalainen. Marokko pitää Länsi-Saharan aluetta omanaan ja on hallinnoinut suurinta osaa alueesta vuodesta 1975. Autiomaan kesät ovat todella kuumia, mutta talvisin on Atlas-vuorilla lunta.

Tärkeimmät matkakohteet: Marokko on Välimeren alueen maista jännittävimpiä, voit tutustua paikkoihin, jotka ovat kuin suoraan Tuhannen ja yhden yön saduista. Kaupunkien toreilla koet värit, ihmiset ja eksoottiset tuoksut. Samalla tutustut kiehtovaan kulttuuriin ja suurenmoiseen historiaan: näet loistokkaasti koristeltuja sulttaanien palatseja ja komeita moskeijoita.

Casablanca ja Tanger: Matka alkaa Casablancan satamametropolista, joka on maan suurin ja eurooppalaisin kaupunki. Sen rooli toisen maailmansodan vakoilukeskuksena on jäänyt kuolemattomana mieliimme Ingrid Bergmanin ja Humphrey Bogartin tähdittämän Hollywood-elokuvan myötä.

Gibraltar: erottaa Välimeren Atlantista paikalla, jossa mytologiasta tutut Herkuleen pylväät aikoinaan seisoivat porttina tunnetun ja tuntemattoman maailman välillä. Eurooppa ei missään ole yhtä lähellä Afrikkaa kuin täällä. Yöpyä kannattaa Tangerin kaupungissa, joka on uudella ajalla kuulunut niin Espanjalle, Ranskalle, Englannille kuin Portugalillekin ja jossa kulttikirjailija William S. Burroughs kirjoitti suurimman osan Alaston lounas -romaanistaan huoneeseensa levittelemilleen lappusille.

Chefchaouenin: pyhä kaupunki perustettiin vuonna 1471 komealle paikalle Rifvuorten länsirinteeseen linnoitukseksi pohjoisesta tunkeutuvia portugalilaisia ja espanjalaisia vastaan. Seuraavien vuosisatojen aikana tänne tuli yhä enemmän Espanjasta karkotettuja muslimeja ja juutalaisia. Vaeltele kaupungin sokkeloisilla kujilla ihastelemassa valkoisia julkisivuja, joita koristavat takorautaparvekkeet ja siniset ovet.

Meknés, Fes ja Marrakech:
Marokon kuninkaallisiin kaupunkeihin kuuluva Meknés oli pääkaupunkina sulttaani Moulay Ismailin valtakaudella 1600-luvulla. Tämä maan historian värikäs merkkimies teki kaiken suuressa mittakaavassa. Väitetään, että hänellä oli 500 vaimoa ja toistatuhatta lasta. Hänen mausoleuminsa on yhdessä niistä harvoista marokkolaisista moskeijoista, jonne muutkin kuin islaminuskoiset ovat tervetulleita.

Aurinko laskeutuu arabikaupungin yllä.

 

Keski-Atlaksen: komean vuoriston ja pienten berberikylien läpi pääsee myyttiseen Marrakechin kaupunkiin, joka tunnetaan ennen kaikkea ihmisiä vilisevästä medinastaan. Holvikaaret, kupolit, värikkäät vaatekerrat, mausteiden tuoksut ja kauppiaiden käheät huudot tuovat elävästi mieleen Tuhannen ja yhden yön tarinat. Sadunomaisuus huipentuu Djema el-Fnan torilla, joka kuhisee ilveilijöitä, sadunkertojia, käärmeenlumoojia ja vedenkantajia.

Merirosvojen ja vakoilijoiden jäljillä: Atlantin rannikolla hurmaavassa Essaouirassa, joka on aikoinaan ollut sekä merirosvosatama että 1960- ja 70-luvuilla mm. sellaisten kuuluisuuksien kuin Jimi Hendrixin, Cat Stevensin ja Leonard Cohenin asuinpaikka. Kannattaa tehdä kävelykierros vanhassa merirosvo-linnassa, autottomassa keskustassa, jossa kulkee vain polkupyöriä, vetokärryjä ja jalankulkijoita, ja kiintoisilla hopeamarkkinoilla. Essaouiran näkymiä on hyödynnetty useissa elokuvissa, mm. Orson Wellesin Othellossa ja Bille Augustin Jerusalemissa.

Kulttuuri ja tavat:

 

Ruoka: Marokon ruokakulttuuri on tyypillisen pohjoisafrikkalainen, jossa käytetyimpiä mausteita ovat korianteri, juustokumina ja minttu. Erityisesti jälkiruokien maustamiseen käytetään usein ruusuvettä ja appelsiininkukkavettä. Kuuluisin marokkolainen ruoka on kuskus. Kuskus on perinteinen pyhäruoka, minkä vuoksi useat ravintolat tarjoilevat sitä vain perjantaisin. Suippokantisessa ruukussa kypsytettävät taginet ovat tärkeä osa marokkolaista ruokakulttuuria. Tagineihin käytetään lihaa, kalaa ja kasviksia erilaisin yhdistelmin: suosittuja ovat esimerkiksi kana-oliivi-sitruunatagine sekä lammas-luumu-mantelitagine.

Pastilla sisältää kanaa, muuta linnunlihaa tai kalaa sekä mausteita ohuessa taikinakuoressa, jonka pinnalle usein ripotellaan tomusokeria ja kanelia. Tangia on marrakeshilainen liharuoka, jota kypsytetään pitkään ruukussa. Täyttävää harira-keittoa syödään erityisesti Ramadanin aikaan. Myös lukuisia pieniä annoksia sisältävä meze-pöytä on tyypillinen Marokolle. Minttutee, johon usein lisätään runsaasti sokeria, on Marokossa niin suosittu seurustelujuoma, että sille on annettu lempinimi "marokkolainen whisky".

Musiikki: Marokon musiikki on pääosin arabimusiikkia, mutta siihen on aikojen saatossa jättänyt vaikutteita muun muassa andalusialainen musiikki. Myöhemmin vaikutteita on tullut populaarimusiikista, ja tunnettuja yhtyeitä ovat esimerkiksi Lemchaheb, Nass El Ghiwane ja Jil Jilala. Berbereillä ja muilla etnisillä vähemmistöillä on omat musiikkiperinteensä.

Perinteet: Marokkolaiseen päivittäiseen elämään kuuluu runsaasti perinteitä, jotka usein juontavat juurensa Koraanin antamiin säädöksiin. Rukouskutsut kaikuvat minareettien kovaäänisistä. Moskeijoissa on edelleen muessin, joka kutsuu viidesti päivässä islaminuskoiset rukoukseen.

 

Maailmanperintökohteet: UNESCO:n maailmanperintöluetteloon on valittu kahdeksan kohdetta Marokosta. Kohteen nimen perässä on vuosi, jolloin se hyväksyttiin luetteloon.

  • Volubilisin arkeologinen kohde (1997)
  • Meknesin historiallinen kaupunki (1996)
  • Ait-Ben-Haddoun Ksar (1987)
  • Essaouiran medina (2001)
  • Fezin medina (1981)
  • Marrakeshin medina (1985)
  • Tétouanin medina (1997)
  • Mazaganin portugalilainen kaupunki (2004)

Juomarahat: Matkalla ollaan tekemisissä paikallisten ihmisten ja heidän tapojensa kanssa. Juomarahakäytäntö on ehkä sellainen, josta et pidä tai johon et ole tottunut - juomarahan antaminen on aina vapaaehtoista.

Ilmasto ja vaatetusMarokon: eri osissa ilmasto vaihtelee. Sisäosissa maata vallitsee aavikkoilmasto, ja illat ja yöt voivat olla keskitalvella viileitä. Lokakuussa päivän yli lämpötila on tilastojen mukaan n. 25 astetta, Marrakechissa jopa lähempänä 30 astetta, ja päivän alin 15 asteen paikkeilla. Huhtikuussa päivän ylin lämpötila on 20-25 astetta ja päivän alin hieman päälle 10 asteen.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajantasalla oleva lähiaikojen sääennuste netistä www.foreca.fi

Kiertomatkalle, jonka aikana tehdään retkiä ja ollaan liikkeellä pitkiäkin päiviä (pisimmät ajomatkat taukoineen jopa 8-10 t), kannattaa ottaa mukaan mukavat vaatteet. Lämmin pusero, takki tai jakku on tarpeen oleskeltaessa korkeammalla vuoristossa sekä sisämaan viileitä iltoja ja aamuja varten. Sadekuurojakin voi esiintyä, joten ota mukaan myös kevyet sadevaatteet ja sateenvarjo. Mukavat, matalakorkoiset ja kumipohjaiset kengät on hyvä ottaa mukaan kävelyretkiä varten.

Marrakechin markkinoilla riittää väkeä ja ostettavaa.

Yleistietoja kohteesta:

Valtio: Marokko

Virallinen nimi: Marokon kuningaskunta

Kuningas: Mohammad VI

Pääministeri: Abbas el Fassi

Englanninkielinen nimi: Morocco

Pääkaupunki: Rabat

Pinta-ala: 458 560 km²

Asukasluku (2005): 32 726 000

Aikavyöhyke: UTC+0

Kesäaika: UTC+1

Suurimmat uskontokunnat: (sunni)muslimit, kristityt, juutalaiset

Itsenäistynyt vuonna: 1956

Viralliset kielet: arabia

Puhutuimmat kielet: arabia, berberi

Etäisyys Helsingistä: 3828 km

Lentoaika-arvio:5h 0min

Rahayksikkö: Marokon dirhami
Valuuttakurssi (1 EUR): 11,13 MAD

Lähteet:

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=17265&contentlan=1&culture=fi-FI

http://fi.wikipedia.org/wiki/Marokko

http://www.temamatkat.fi/matkakohde/marokko/marokon-kuninkaalliset-kaupungit

http://www.iltalehti.fi/matkajutut/2011040713278728_ma.shtml


 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

Onko tietoa,että mikä on Helsingissä sijaitsevan Marokon suurlähetystön sähköpostiosoite ?
anonymous   (10.03.2016 00:45)
 

ggujgjjg
anonymous   (04.03.2016 12:25)
 

Hei, olen suomen kansalainen ja vaimoni on thaimaalainen ja hänellä on shengen viisumi. Olemme menossa marrakeshiin helmikuussa 2016 muutamaksi päiväksi samalla kun olemme Espanjassa lomalla.

Pitääkö vaimoni tulla anomaan viisumia henkilökohtaisesti vai voiko hän lähettää hakemuksen liitteineen teille postissa?

Kuinka paljon aikaisemmin anomus pitää lähettää, lähdemme Espanjaan 8.2.2016?

Ystävällisin terveisin
Jussi Varjonen, e-mail jussivarjonen038@gmail.com, puh 044-2051236
anonymous   (28.08.2015 10:15)
 

marokon passin hakemukset
anonymous   (26.02.2015 23:55)
 

Hei. Miten saan marokkolaiselle ystävälleni vierailu/turistiviisumin tänne Suomeen? Hän asuu Casablancassa, Marokossa. Olemme hyviä ystäviä, ja hän haluaa tulla vierailemaan kotiini tänne Urjalaan.

Ystävällisesti Merja Savbolainen, e-mail: mellus@luukku.com, puh. 040-9698288
anonymous   (21.08.2014 12:16)