This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Poliittinen järjestelmä

Kanadan valtiomuoto on perustuslaillinen monarkia.

Hallituspuolue on Konservatiivipuolue (Conservative Party of Canada).

Valtionpäämies on Kanadan ja Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar Elizabeth II, jota edustaa Kanadassa kenraalikuvernööri Michaëlle Jean.

Valtionpäämies

Kanada on perustuslaillinen monarkia, jonka valtionpäämies on Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin Yhdistyneen Kuningaskunnan hallitsija. Valtionpäämiehen edustajana Kanadassa toimii kenraalikuvernööri, jonka Yhdistyneen Kuningaskunnan hallitsija nimittää tehtäväänsä.

Parlamentti

Kanadassa on käytössä brittimallin mukainen parlamentaarinen demokraattinen järjestelmä. Ylin päätösvalta kuuluu kaksikamariselle parlamentille; senaatti (Senate) ja alahuone (House of Commons), joita molempia johtaa puhemies. Toimeenpanovalta kuuluu hallitukselle ja tuomiovalta riippumattomille tuomioistuimille.

Hallitus

Kenraalikuvernööri nimittää liittoparlamenttivaaleissa eniten kannatusta saaneen puolueen puheenjohtajan pääministeriksi ja pyytää tätä kokoamaan hallituksen (Cabinet). Hallituksen tai kabinetin jäsenmäärä ei ole määritelty laissa.

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.