This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Portugali

Portugali sijaitsee Iberian niemimaalla. Pohjoisessa ja idässä Portugali rajoittuu Espanjaan, lännessä ja etelässä Atlantin valtamereen. Portugaliin kuuluvat lisäksi autonomiset Madeiran saaret, jotka sijaitsevat noin 600 km Marokosta länteen ja Azoreiden saariryhmä Atlantilla noin 1500 km Lissabonista länteen.

Portugalilla on pitkä historia merenkulun ja löytöretkien alalla. Arkkitehtuurissa ja taiteissa on nähtävissä paljon maurilaisia ja itämaisia vaikutteita. Maahan ovat jättäneet 3000 vuoden aikana jälkensä foinikialainen, kreikkalainen, kelttiläinen, karthagolainen, roomalainen ja arabialainen kulttuuri. Vasco da Gaman johdolla portugalilaiset löytöretkeilijät purjehtivat 1400-luvulla maailman merillä ja löysivät uusia alueita. Löytöretkien aikaan Portugalin siirtomaavalta ulottui Brasiliaan, Kaakkois-Aasiaan ja Afrikkaan. Valloittajat veivät mukanaan portugalin kielen. Se on tänä päivänä maailman kuudenneksi puhutuin kieli, jota puhuu äidinkielenään yli 200 miljoonaa ihmistä.

Portugali sijaitsee subtrooppisella talvisateiden vyöhykkeellä. Ilmastolle on ominaista pitkä, lämmin ja vähäsateinen kesäkausi. Etelässä ilmasto on jonkin verran lämpimämpi ja kuivempi kuin pohjoisessa. Madeiran ja Azorien ilmasto on kosteampi kuin muualla Portugalissa.

Portugalin maisemat vaihtelevat korkeista vuorista viljaviin tasankoihin ja vehreisiin laaksoihin. Rannikkoa reunustavat hienohiekkaiset rannat ja idylliset kaupungit.

Kaikkialla Portugalissa voi nauttia historiallisten kylien ja kaupunkien ainutlaatuisesta tunnelmasta. Muistomerkkejä eri aikakausilta löytyy joka puolelta maata. On myös mahdollista yöpyä historiaa henkivissä rakennuksissa; useita maatiloja, kartanoita, luostareita ja linnoja on muutettu majoituspaikoiksi matkailijoille.

Portugalilaisessa keittiössä on meren maku: maan kansallisruoka on turska, jota tarjotaan mitä erilaisimmissa muodoissa. Kalaa ja äyriäisiä syödään muutenkin runsaasti.  Portugalilaiselle ruualle on ominaista laadukkaiden, paikallisten raaka-aineiden käyttö ja ruuan yksinkertaisuus; usein liha- ja kalaruuat on maustettu vain oliiviöljyllä, sitruunalla, suolalla ja ehkä valkosipulilla. Juomista portviini ja Madeira-viini ovat kuuluisia maailmallakin. Pohjoisessa Minhon maakunnassa valmistetaan raikasta vihreää viiniä, vinho verde, joka maistuu kalaruokien kanssa. Portugalilaiset pistäytyvät mielellään kahviloissa useastikin päivässä. Kahvin kera nautitaan joko suolaisia tai makeita leivonnaisia. Ravintoloissa syöminen on yleistä. Lounas tarjoillaan noin klo 12-15 ja päivällinen klo 20-22.  

Lissabon

Pääkaupunki Lissabon sijaitsee Atlantin rannikolla, Tejojoen suulla.

 Lissabon on kiehtova sekoitus uutta ja vanhaa. Vanhimman kaupunginosan, Alfaman, sokkeloisilla kujilla on menneiden aikojen tunnelmaa aina maurien vallan ajalta asti; korkean kukkulan huipulla sijaitseva maurilinnoitus Castelo São Jorge tarjoaa huikeita näkymiä sekä historiaan että kaupungin kattojen yli merelle. Alfamassa tuntuu kuin siirtyisi vuosisatoja ajassa taaksepäin. Lissabonin historiallinen keskus on rakennettu seitsemälle kukkulalle, joten korkeuserot eri kaupunginosien välillä ovat suuret. Kaupungissa on lukuisia muistomerkkejä ja kirkkoja. Lähistöllä sijaitsee Unescon maailmanperintölistalle päässyt 1500-luvulla rakennettu Belémin torni, joka selvisi Lissabonin maanjäristyksestä 1755.

Lissabonin klubeissa ja ravintoloissa elää vahvana fado-laulun perinne, joka tulkitsee kansan sielunelämää dramaattisen kaihoisasti.

Lyhyen junamatkan päässä Lissabonin kaupungin sykkeestä on kaksi erilaista rantakohdetta, Estoril ja Cascais. Täällä Portugalin Rivieralla on kilometrien pituisia hiekkarantoja. Estoril on tunnettu runsaasta yöelämästään, kasinostaan ja hienoista hotelleistaan; paikka on yli sadan vuoden ajan ollut rikkaiden, kuuluisien ja kuninkaallisten huvittelukeskus. Cascais on rauhallisempi kalastajakylä, jossa on värikkäitä veneitä, vilkasta kaupankäyntiä kalatorilla ja meren herkkuihin erikoistuneita ravintoloita. Estorilin ja Cascaisin lähistöllä on myös useita, korkeatasoisia golfkenttiä. Ylhäällä vuorilla heti Cascaisin ulkopuolella sijaitsee Sintran kaupunki, Unescon maailmanperintökohde. Sintra on romanttinen kaupunki, jossa on komeita linnoja ja palatseja, etenkin sadunomainen Penan palatsi.

Suosittu lomakohde on myös maalauksellinen Sesimbran kylä, joka on tunnettu kalaravintoloistaan ja rannoistaan. Se sijaitsee Costa Azulilla, sinisellä rannikolla, Arrábidan luonnonpuiston rinteiden eteläpuolella.

 

Algarve

Algarve on Portugalin etelärannikon kattava alue, jonka hallinnollinen keskus on Faro.

Matkailu keskittyy paljolti Algarven seudulle. Rannikko tarjoaa auringonpaistetta, hienohiekkaisia rantoja, turkoosia merta ja Atlantin aaltojen veistoksiksi muovaamia kallioita. Pitkällä rannikolla sijaitsee lukuisia rantakohteita, joista monet ovat turistien kansoittamia, mutta yhä löytyy myös rauhallisia hiekkarantoja ja kylien perinteistä elämänmenoa. Algarven länsirannikko soveltuu hyvin surffaamiseen. Rantaelämän ja vesiurheilun lisäksi Algarven kaupungeista löytyy upeaa arkkitehtuuria, kirkkoja ja linnoituksia. Albufeiran pienestä kalastajakylästä on kasvanut suosittu lomakaupunki, jonka hienohiekkaiset rannat lukeutuvat Euroopan puhtaimpiin. Harrastusmahdollisuuksia riittää syvänmeren kalastuksesta sukellukseen ja ratsastukseen. Lähiseudulla on vauhdikkaita vesi- ja teemapuistoja. Sagres on pieni, tuulinen kalastajakylä Algarven länsirannikolla; sieltä löytyy jyrkkiä rantakallioita, upeita hiekkarantoja ja Euroopan lounaisin kolkka, Cabo de São Vicente.

Algarvessa sijaitsevat myös Euroopan parhaimmistoon kuuluvat golfkentät.

Alentejo

Alentejo on alue Algarven pohjoispuolella. Seutu on yhä varsin maatalousvaltaista ja sitä kutsutaankin Portugalin ”leipäkoriksi”. Siellä valmistetaan myös juustoja, viinejä, oliiviöljyä sekä savustettuja kinkkuja ja makkaroita. Alue on kumpuilevaa, avaraa peltomaisemaa ja korkkitammimetsikköjä. Alentejo on maailman merkittävintä korkintuottaja-aluetta. Korkkitammea on kasvatettu kaupallisessa mielessä alueella 300 vuotta.

Alueen suurin kaupunki on Évora, jonka historiallinen keskusta kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Kaupunki on yhä osin keskiaikaisten muurien ympäröimä ja siellä on lukuisia monumentteja historian eri aikakausilta, tunnetuimpana maamerkkinä roomalainen temppeli 100-luvulta. Évora on todellinen ulkoilmamuseo. Valkeat talot, kaaret ja mutkittelevat kujat muistuttavat maurien vaikutuksesta, katedraalien tyyli vaihtelee renessanssista goottilaiseen.

Évoran ympäristössä on myös lukuisia esihistoriallisia monumentteja, esimerkiksi ”Portugalin Stonehenge” ajalta 4000 – 2000 eKr. Se on Iberian niemimaan tärkein megaliittiajan muodostelma, joka koostuu lähes sadasta graniittikivestä.

Centro

Centro on Portugalin keskiosista koostuva alue. Sen pääkaupunki on Coimbra, joka oli Portugalin pääkaupunki ennen Lissabonia. Kaupungissa on yksi Euroopan vanhimmista yliopistoista, joka on perustettu vuonna 1290. Coimbrassa on useita arkeologisia rakennelmia roomalaisten ajalta, esimerkiksi hyvin säilynyt akvedukti, sekä keskiaikaisia rakennuksia. Myös muualla Centron alueella on lukuisia historiallisia kyliä ja keskiaikaisia linnakkeita kuten Sortelha, Marialva ja Castelo Mendo.

Centron alueen sisämaa on vuoristoista. Manner-Portugalin korkein kohta löytyy täältä, Serra da Estrelan vuoristosta. Vuorten juurella vehreät jokilaaksot houkuttelevat ulkoilmaharrastuksiin kuten vaellukseen, kalastukseen ja melontaan. Alueelle tyypillisiä ovat tiheät mänty- ja kastanjametsät.

Norte

Norten alue tarkoittaa Portugalin pohjoisia osia. Alueen keskus on Porton kaupunki Atlantin rannikolla Douro-joen suulla. Porton historiallinen keskusta Ribeira on yksi Unescon maailmanperintökohteista, joita Norten alueelta on päässyt luetteloon useampikin.

Alto Douron viinialue on maailman ensimmäinen rekisteröity viininviljelyalue Koillis-Portugalissa. Se on Unescon maailmanperintökohde kehittyvänä ja elävänä kulttuurimaisemana. Alueella on tuotettu viinejä jo yli 2000 vuoden ajan. Tärkein tuote nykyisin on portviini.

Guimarães on 900-luvulla syntynyt kaupunki, jonka historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintöluettelossa keskiaikaisten muistomerkkiensä ansiosta. Kaupungissa on säilynyt myös kelttien 300-luvulla eaa. rakentaman linnakkeen jäänteet. Guimarães on vuonna 2012 Euroopan kulttuuripääkaupunki. Kaupunkia kutsutaan myös Portugalin synnyinsijaksi: siellä syntyi Portugalin ensimmäinen kuningas Alfonso I, joka julisti maansa itsenäiseksi Léonin kuningaskunnan vallasta vuonna 1128.

Esihistoriallisia kalliokaiverruksia löytyy Côan jokilaaksosta, joka niin ikään on maailmanperintökohde.

Maisemat maan pohjoisosassa jakaantuvat Minhon vihreään, kumpuilevaan maisemaan ja Trás-os-Montesin jylhänkaruun seutuun. Douron maisemaa hallitsee maan halki virtaava Douro-joki viiniköynnöksineen.

Madeira

Madeiran saariryhmä sijaitsee noin 1000 km päässä Manner-Portugalista Atlantin valtameressä, suunnilleen samalla korkeudella kuin Marokon Casablanca. Saariryhmään kuuluu seitsemän saarta, joista myös suurinta pääsaarta kutsutaan Madeiraksi. Madeiralla on noin 270 000 asukasta, joista 140 000 asuu pääkaupungissa Funchalissa. Toinen saariryhmän asuttu saari on Madeiran pohjoispuolella sijaitseva 5000 asukkaan Porto Santo, joka on tunnettu pitkästä hiekkarannastaan.  Muutoin Madeiraa ei voi kutsua rantakohteeksi, koska hiekkarantoja ei juuri ole. Auringonottoa ja uimista voi harrastaa hotellien altailla ja merivesialtailla.

Madeira on murroslinjojen pirstoma vulkaaninen saari, jonka maisemia hallitsevat Pico Ruivo (1861 m) ja saaren keskellä oleva kattilalaakso, entinen kraateri. Saarella vallitsee subtrooppinen ilmasto, joka on leuto ja tasainen ympäri vuoden.  Madeiran luonto on upea ja korkeuserot ovat huikeat. Suurin osa Madeirasta on luonnonsuojelualuetta; tunnetuin luonnonsuojelualue on Laurisilva – laakeripuumetsä, joka on valittu Unescon maailmanperintökohteeksi.  Madeiralla on pieniä, idyllisiä vuoristokyliä ja värikäs pääkaupunki Funchal. Madeiralla on useita puutarhoja, joiden kukkaloisto on upea, ja Madeiran luonto on ympäri vuoden vehreä.

Ulkoilmasta pitäville ja aktiviteettejakin lomalla harrastavalle Madeira on loistava valinta. Etenkin vaellusretki henkeäsalpaavissa maisemissa on kokemuksen arvoinen. Suositeltavia ovat levadavaellukset. Levadat ovat vuorenrinteitä kulkevia kastelukanavia. Ensimmäiset levadat rakennettiin maanviljelysten vedenjakelua varten jo 1400-luvulla ja niiden viereen huoltoa helpottamaan tehtiin polkuja. Nyt nämä polut tarjoavat mahdollisuuden upeaan luontoelämykseen patikoiden. Reittejä löytyy helpoista aina kokeneille vaeltajille sopiviin. Saarta kiertämällä näkee muun muassa perinteisiä olkikattoisia taloja, korkeita vuoria, puutarhojen kukkaloistoa ja syvällä laaksossa sijaitsevia kyliä.

Pääkaupunki Funchal on vilkas yliopisto- ja kongressikaupunki. Kaupungin keskusta on täynnä ravintoloita, baareja, kahviloita ja putiikkeja. Paikallisessa kauppahallissa myydään juuri kalastusaluksilta tuotua tuoretta kalaa, mehukkaita tomaatteja, orkideoita ja hedelmiä. Funchalin puistojen ehdoton helmi on kasvitieteellinen puutarha, josta avautuvat upeat näkymät kaupunkiin ja merelle.

Madeiralla kannattaa maistaa kahta paikallista erikoisuutta: espadaa, syvänmerenkalaa jota tarjoillaan monella eri tavalla, sekä espetadaa, mehukasta, marinoitua naudanlihavarrasta. Juomista tunnetuin on tietenkin madeiraviini.

Madeiran suurimpia tapahtumia on vuosittain järjestettävä kukkafestivaali, joka järjestetään kaksi viikkoa pääsiäisen jälkeen. Tapahtuman päänäyttämönä toimii Funchal ja viikon kruunaa kukkaisjuhlan päätapahtuma: näyttävä kulkue ja symbolinen ”toivon seinä”, joka muodostuu lasten laittamista kukista.    

Suurten korkeuserojen vuoksi kohde ei ole hyvin soveltuva liikuntarajoitteisille.

 

Azorit

Azorit (n.2300 km²) sijaitsee pohjoisempana ja kauempana Atlantilla kuin Madeira. Saarilla on terveellinen ja leuto subtrooppinen meri-ilmasto.  Azorit on yhdeksän maagisen kauniin saaren muodostama saariryhmä, jonka portugalilaiset löysivät v. 1427. Saaret ovat kuin kasvitieteellisiä puutarhoja keskellä Atlantin valtamerta.  Azoreiden kiehtova luonto vaihtelee tuliperäisen karusta maisemasta viidakkomaiseen metsään ja rehevään peltomaisemaan. Tulivuorikraaterit ja niiden keskellä sijaitsevat kraaterijärvet ovat ainutlaatuisia. Portugalin korkein kohta sijaitsee Picon saarella: Ponta do Pico kohoaa 2351 metrin korkeuteen.

Azorit on aktiivilomailijan ja luonnonystävän kohde. Tarjolla on vaelluspaketteja ja erilaisia aktiviteettipaketteja. Azorit on hieno sukelluskohde, jossa voi nähdä muun muassa rauskuja, barracudia, isoja meriahvenia ja delfiinejä. Veden keskilämpötila on noin 19–22 astetta ympäri vuoden. Kirkkaana päivänä näkyvyys yltää 50 metriin.

Valas- ja delfiinisafari on Azoreilla ehdoton kokemus.  Azorit on yksi maailman viiden varmimman paikan joukossa valaiden bongaukseen. Sinivalas, sillivalas, miekkavalas ja noin 20 muuta lajia viihtyvät Azorien saarien läheisyydessä. Suuri määrä erilaisia delfiinejä ja erityisesti kaskelotit asustavat Azorien vesissä ympäri vuoden, joten todennäköisyys niiden näkemiseen on suuri. Myös valashait ja kilpikonnat ovat tuttu näky. Azoreilla voi kokea miltä tuntuu pulahtaa uimaan delfiinien kanssa.                                              

Saaren erityisherkkuja ovat mureat liha- sekä kalaruoat; esim. paikallinen lihapata cozido, joka kypsennetään tuliperäisen maan kuumien lähteiden höyryn avulla.

Azoreille on syytä varata kesävaatteiden lisäksi mukaan lämmintä vaatetta viileiden iltojen ja öiden varalle. Vaihtelevien säiden vuoksi sekä aurinkolasit että sateenvarjo ovat tarpeen. Mukaan tarvitaan myös tukevapohjaiset kengät kaupungin epätasaisia katuja varten. Pääkaupunki Ponta Delgadan keskustan jalkakäytävät ja kadut ovat kapeita ja suurimmaksi osaksi mukulakiveä. Kaupunki  on lisäksi rakennettu rinteeseen.

Tapakulttuuri

 

Teitittely on Portugalissa yleistä. Myös nuoret teitittelevät toisiaan. Titteleitä käytetään paljon. Tervehdittäessä sanotaan henkilön nimi. Teititeltäessä naishenkilöä käytetään etunimeä ja sen edessä sanaa Dona. Miehiä puhutellaan sukunimellä, jonka eteen lisätään Senhor.

Kättely on Portugalissa yleisempää kuin Suomessa. Ystäviä saatetaan tervehtiä poskisuudelmalla.

Portugalilaisten pukeutuminen on etenkin virallisemmissa tilanteissa huoliteltua ja juhlavaa. Vapaa-aikana voi pukeutua rennosti. Alueiden välillä on eroja: Madeiralla ollaan Manner-Portugalia konservatiivisempia käytöksessä ja pidetään kiinni vanhoista perinteistä, myös pukeutumisen suhteen.

Portugalissa on tapana antaa palvelurahaa kiitokseksi hyvästä palvelusta. Ravintoloissa, baareissa, takseissa ja kampaajalla voi laskun loppusummaa pyöristää 5-10 % ylöspäin. Ravintolalaskuun on merkitty vero, mutta ei palvelurahaa. Ravintoloissa peritään myös kattausmaksu, joka sisältää esim. leivän ja juustoja. Retkibussin kuljettajalle voi antaa halutessaan 1-3 e/retki ja hotellihuoneen siivoojalle esim. 5 e/viikko.

Tärkeitä tietoja Portugaliin matkustavalle

 

Aikaero: Kello on 2 tuntia vähemmän kuin Suomessa. Azoreilla kello on 3 tuntia vähemmän.

Asukasluku: n. 10,7 miljoonaa

Pinta-ala: 92 072 km²

Pääkaupunki: Lissabon (n. 2,5 miljoonaa asukasta)

Kieli: portugali

Valtiomuoto: tasavalta

Kansallispäivä: 10. kesäkuuta (1580)

Uskonto: roomalaiskatolisuus; kirkoissa tulee olla olkapäät ja polvet peittävä vaatetus ja osassa kirkoista kuvaaminen on kielletty.

Hintataso: Suunnilleen sama kuin Suomessa, joskin pikkuravintoloissa voi syödä edullisestikin.

Valuutta: euro; pankkiautomaatteja on

Jännite: 220 V

Matkustusasiakirjat:

Suomen kansalainen tarvitsee Portugaliin matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin tai uudenmallisen henkilökortin. Passin tulee olla moitteettomassa kunnossa.

Matkadokumenttina sähköinen lentolippu eli e-lippu on käytössä lähes kaikilla lentoyhtiöillä. E-lippuvahvistuksen saa yleensä sähköpostilla, maksua vastaan myös postitse. Vahvistus tulostetaan mukaan. Lentovarauksen varausnumero on syytä tallentaa itselleen; varausnumerolla saa useimmiten uuden paperitulosteen, jos vanha häviää, tuhoutuu tai varastetaan. Tietojen lipussa ja passissa on täsmättävä. Väärinkirjoitettu nimi voi estää matkalle pääsemisen. Kaikilla matkustajilla, myös sylivauvoilla, tulee olla oma e-lippunsa. Matkalippu on esitettävä turvatarkastuksessa kaikilla EU-alueen lentoasemilla.

Yli 3 kuukautta maassa oleskelevien tulee täyttää Euroopan Unionin jäsenvaltion kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintitodistus joko Portugalin maahantuloviranomaisten (SEF www.sef.pt) tai asuinpaikkakunnan kaupungin viranomaisten toimistossa.

Ilman täysi-ikäistä matkakumppania matkustavat alaikäiset tarvitsevat huoltajan allekirjoittaman englanninkielisen suostumuksen mukaan matkalle.

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Portugaliin. Muiden maiden kansalaisten viisumisäännökset on tarkistettava Portugalin suurlähetystöstä (Unioninkatu 22, 00130 Helsinki, puh. 09-68243718, avoinna arkisin klo 9-12).

Rokotukset

Portugaliin ei vaadita pakollisia rokotuksia. On syytä tarkistaa, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) –rokotukset ovat kunnossa. Portugalissa suositellaan suojausta A-hepatiittia vastaan.

Terveys ja turvallisuus

Yleinen hätänumero on 112.

Vesijohtovesi on juomakelpoista, mutta hyvin kalkkipitoista Manner-Portugalissa. Madeiralla vesi on pumpattua pohjavettä, puhdistettua ja juomakelpoista. Herkkävatsaisille suositellaan pullotettuja kivennäisvesiä. Kesällä kuumaan aikaan kannattaa olla varovainen esimerkiksi ulkoilmaravintoloiden majoneesikastikkeiden suhteen. Salmonellaa esiintyy melko paljon.

Matkustajavakuutus on tarpeen. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin hankkimista suositellaan. KELA:n myöntämällä, ilmaisella kortilla EU- ja ETA-alueella matkustava saa akuutissa sairastapauksessa sairaanhoitopalveluja samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat.

Meressä on voimakkaita pyörteitä. Uimarannoilla on käytössä liputusjärjestelmä: kun lippu on punainen tai keltainen, uiminen on kiellettyä, mutta vihreän lipun liehuessa sallittua.

Portugali on liikuntaesteisille hankala matkustuskohde erityisesti kaupunkien korkeuserojen ja puutteellisen kaupunkisuunnittelun vuoksi; rampit, hissit ja kevyen liikenteen väylät puuttuvat.

Portugalin yleinen turvallisuustilanne on hyvä. Matkailijan on syytä noudattaa normaalia tarkkaavaisuutta. Tasku- ja käsilaukkuvarkauksia esiintyy. Päiväsaikaan voi liikkua turvallisesti vilkkaasti liikennöidyillä alueilla. Taskuvarkaita on varottava matkailijoiden suosimissa kohteissa ja julkisissa liikennevälineissä. Pimeään aikaan liikuttaessa on oltava varovainen. Maassa on huumerikollisuutta ja huumeisiin liittyvää väkivaltarikollisuutta.

Passi tai henkilökortti kannattaa jättää esimerkiksi hotelliin säilöön ja pitää mukana ainoastaan kopiota henkilöllisyyden todistamiseksi. On hyvä jättää myös ylimääräiset arvoesineet ja luottokortit hotellin tallelokeroon.

Autoilevat matkailijat ovat yhä enenevissä määrin joutuneet ryöstön uhriksi. Renkaaseen aiheutetaan huomaamatta vuoto ennen ajon alkamista. Autoilijaa seurataan toisella autolla, kunnes rengas on tyhjä, viitotaan pysähtymään ja tarjoudutaan auttamaan. Samalla ryöstetään lompakot ja laukut nopeasti ja taitavasti. On syytä pidättäytyä perässä seuraavien avuntarjouksista ja pysäyttää auto vasta esim. huoltoasemalle. Myös automurrot ovat yleistyneet koko maassa, autoihin ei kannata jättää mitään arvokasta.

Portugalissa on korkeat liikenneonnettomuustilastot, joten sekä autoilijoiden että jalankulkijoiden on oltava varovaisia. Ajotyyli maassa on tempoilevaa ja tilannenopeudet korkeita. Sakkorangaistukset ovat korkeampia kuin Suomessa ja poliisi perii sakot pääsääntöisesti heti.

Portugali sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, jossa maanjäristykset sekä mantereella että saarilla ovat mahdollisia, erityisesti Azoreilla. Maasto- ja metsäpalot ovat myös yleisiä kesäaikaan.

 

 

 

Lähteet

 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

@anonyymi Hyvä kuvakulma juuri oikea aste!
anonymous   (15.05.2014 10:21)
 

Tämä on hyvä kuva!
anonymous   (15.05.2014 10:21)