This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Ruoka ja ravintolat

Ravinto

Kanadalainen ruokakulttuuri on alun perin englantilais-ranskalainen, mutta siinä on yhä enemmän vaikutteita amerikkalaisesta pikaruokakulttuurista. Siirtolaisaallon ansiosta kanadalaisessa ruokakulttuurissa on myös paljon vaikutteita muualta maailmasta.

Ruokakaupoissa elintarvikkeiden valikoima on runsas ja hinnat ovat keskimäärin Suomen tasolla. Jotkin tuotteet kuten lihatuotteet, virvoitusjuomat ja snack-tuotteet ovat Suomen tasoa edullisempia, kun taas maitotuotteet kuten juustot ovat yleisesti ottaen kalliimpia.

Ravintolat

Kanadalainen ruokakulttuuri on sekoitus pohjoisamerikkalaista ruokakulttuuria ja etnisiä ravintoloita. Erilaisia ravintoloita on tarjolla runsaasti pikaruokaravintoloista korkeatasoisiin illallisravintoloihin. Myös pieniä etnisiä ravintoloita löytyy useimmista kaupungeista runsaasti ja ne ovat suhteellisen edullisia.

Varsinaista kanadalaista keittiötä ei ole eikä maassa juurikaan ole ruokia, joita voitaisiin kutsua kansallisruoiksi ja joita yhtä suurella innolla syötäisiin kautta laajan ja heterogeenisen Kanadan. Yhdysvaltalaisiksi mielletyt ruoat ovat suosittuja myös rajan pohjoispuolella ja kotiruoat ovat suurelle osaa kanadalaisia melko tyypillisiä mantereen ruokia, jotka ovat liha- ja perunavoittoisia ja pohjautuvat alunperin eurooppalaisiin ruokiin. Tietenkin hampurilaiset, ranskalaiset perunat, pihvit ja muut Yhdysvalloissa suositut ruoat ovat suosittuja ravintolaruokia Kanadassakin, mutta monikulttuurisena maana siellä voi myös maistella muualta maailmasta tulevia, autenttisia ja usein hyvin edullisia ruokia.

Kanadan suurissa kaupungeissa kiinalaiset ja muut aasialaiset ravintolat ovat mullistaneet etenkin Vancouverin ravintolakulttuurin viimeisten parin vuosikymmenen aikana ja muissakin maan suurissa kaupungeissa aasialaiset ravintolat ovat yleisiä. Miltei jokaisessa kanadalaisessa kaupungissa on myös ”kiinalais-kanadalainen” ravintola, jotka periytyvät ajalta, jolloin kiinalaiset tulivat sankoin joukoin rakentamaan maan rautateitä, mistä lähtien näiden kahden maan keittiöitä yhdisteleviä ravintoloita on ilmestynyt maan joka kolkkaan.

Maan ranskankielisillä alueilla syödään erilaisia ruokia kuin muualla maassa, ja näillä seuduilla on myös pisin ja pisimmälle viedyin oma ruokakulttuurinsa. Ranskalaiskanadalaisen keittiön tuotoksia voi parhaiten maistella Québec Cityssä ja Montrealissa. Montreal on myös Kanadan juutalaisen- sekä itä- ja keskieurooppalaisen ruokakulttuurin keskus. Edmontonissa ja Calgaryssä puolestaan voi helposti maistella puolalaisia ja ukrainalaisia ruokia.

Ranskankielisen Kanadan keittiön ruoat ovat olleet osa maan ruokakulttuuria jo 1600-luvulta lähtien ja etenkin tortiere-lihapiirasta on nautittu Québecissä satojen vuosien ajan. Myös cipaille eli liha- ja vihannespiirakka ja plorine eli sianlihapiirakka ovat molemmat suosittuja ruokia ranskankielisillä alueilla, mutta poutine-ateria, joka muodostuu ranskalaisista perunoista, raejuustosta ja lihakastikkeesta, on muodostunut suosituksia ruoaksi kautta Kanadan. Ranskankielisillä alueilla myös makeat jälkiruoat ovat suosittuja, kuten tarte au sucre eli sokeripiirakka.

Muita kanadalaisia makeita ruokia saa ympäri maan, ja etenkin vaahterasiirappi, joka on erityisen hyvää vaikkapa pannulla paistetun paahtoleivän kanssa (French Toast) ja jota käytetään paljon pohjoisamerikkalaisissa aamiaisruoissa, on maalle ominainen tuote. Esimerkiksi sillä makeutetut suklaapatukat ovat suurta herkkua. Nanaimo Bars on sekin kokeilemisen arvoista makeaa, ja buttertarts-torttu, joka valmistetaan munista, sokerista ja voista, on sekin maassa suosittua.

Kanadassa on tietenkin suuri määrä Yhdysvalloistakin tuttuja ravintoloita, mutta maassa on myös omia ketjuja, joissa voi maistella maalle ominaisia ruokia. Amerikkalaiseen tyyliin pihvipaikat ovat suosittuja, ja The Keg on suosittu, mukavasti sisustettu ketju, jonka pääravintola on Torontossa. Harvey’s on kenties maan suosituin pikaruokaketju, jolla on pisteitä erityisesti Ontariossa mutta myös muissa maan kolkissa. Kotiruokia mieliville Montana’s on varma valinta, ja Kanadan ranskalaisruokia mieliville St. Hubert tarjoaa tilaisuuden maistella maan ranskankielisten osien tuotoksia.

Ruokaileminen etenkin kiinalaisissa ja muissa aasialaisissa on edullista, ja yleensä minkä tahansa aterian näissä ravintoloissa saa alle viidellä eurolla. Kannattaa kuitenkin huomata, että kaikkialla Kanadassa ja minkälaisessa ravintolassa tahansa alkoholijuoman tilaaminen aterian kanssa usein tuplaa aterian hinnan. Mikäli mielii nauttia kanadalaisen coktailin, on Bloody Maryn kaltainen Caesar siihen hyvä valinta.

Lähteet: http://en.wikipedia.org/wiki/Canadian_cuisine, http://uk.canada.travel/

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.