This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Sveitsi

Sisältöalue

SVEITSI

Sveitsi sijaitsee keskellä Eurooppaa rajanaapureinaan Saksa, Ranska, Italia, Liechtenstein ja Itävalta. Sveitsin pohjoisrajalta etelärajalle on 250 km ja lännestä itärajalle 350 km. Pääkaupunki Bern.

Suomella on suurlähetystö Bernissä. Tämän lisäksi Zürichissä on Suomen kunniapääkonsulaatti ja Baselissa, Genevessä, Lausannessa, Luganossa ja Luzernissa sijaitsevat kunniakonsulaatit.

 

Sveitsi on liittovaltio, jossa on 26 kantonia ja 2715 kuntaa. Sveitsin liittoneuvoston eli hallituksen seitsemästä jäsenestä valitaan yksi liittoneuvos vuodeksi kerrallaan liittoperisidentiksi. Muodollinen  valtionpäämies on koko hallitus, mutta käytännössä perisidentti edustaa maata ulospäin. Ulkopolitiikan kulmakivi on puolueettomuus. Sveitsi on palveluyhteiskunta; palvelut edustavat jo 71 % kokonaistuotannosta (v 2010). Sveitsin hintataso on korkea verrattuna muihin korkean tulotason maihin.

Sveitsissä on neljä virallista kieltä: saksa, ranska, italia, retoromania. Äidinkielenään saksaa puhuu n. 64 %, ranskaa n. 20 %, italiaa n. 7 % ja retoromaniaa n. 0,5 % väestöstä.  Saksankielisten sveitsiläisten äidinkieli ei ole perinteinen kirjasaksa, vaan erityinen murre jota kutsutaan sveitsinsaksaksi. Viralliset kielet ovat jakautuneet enimmäkseen maantieteellisille alueille, joilla on kaikilla myös oma kulttuurinsa, joka on saanut vaikutteita naapurimaista. Siksi ei voida puhua yhdestä yhtenäisestä sveitsiläisestä kulttuurista.

Pääuskonnot ovat roomalaiskatoliset n. 43 %, protestantit n. 50 %, muslimit n. 4 %.

Sveitsin valuutta on Sveitsin frangi CHF. Euron ja Sveitsin frangin kurssi vaihtelee paljon, 10.3.2012 yhdellä eurolla saa 1,20 frangia.

Sveitsissä turvallisuustilanne on normaali ja se onkin yleisesti ottaen hyvin turvallinen matkailumaa. Suuremmissa kaupungeissa on syytä varoa taskuvarkaita mm. ostoskaduilla ja julkisissa liikennevälineissä. Tärkeitä asioita ovat kuitenkin sää- ja tieliikennetietojen seuraaminen tiedotusvälineistä. Vaihtelevat sääolot saattavat aiheuttaa etenkin vuoristossa katkoksia tieliikenteeseen. Vuodenajan mukaan rankat vesi- tai lumisateet sekä ukkospuuskat ja voimakas tuuli voivat aiheuttaa äkillisiä tulvia, lumi- ja maanvyörymiä sekä kaataa puita. Talvisin hiihtomatkailijoiden tulee ehdottomasti noudattaa viranomaisten ja hiihtokeskusten ohjeita lumivyöryjen varalta.

Suomen kansalaisen tarvitsemat matkustusasiakirjat Sveitsiin ovat voimassaoleva passi tai poliisin myöntämä henkilökortti. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin hankkimista suositellaan, koska sillä saa akuutissa sairaustapauksessa sairaanhoitopalveluja samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat. Jokaisen matkaajan kannattaa kuitenkin ottaa matkavakuutus.

Sveitsiin ei vaadita erityisiä rokotuksia. Sveitsin pohjoisosissa esiintyy runsaasti borreliaa kantavia punkkeja, mikä kannattaa ottaa huomioon alueella liikuttaessa. Jokaisen perusrokotukset (kurkkumätä, jäykkäkouristus, tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko) kanttaa kuitenkin hoitaa ajantasalle.

 

 

Sveitsin luonnon monipuolisuus vaikuttaa myös Sveitsin ilmastoon. Pienestä koostaan huolimatta Sveitsissä on ilmastonvaihteluita, jotka johtuvat suurelta osin Alppien vaikutuksesta. Muuten Sveitsissä on tyypillinen keskieurooppalainen sää; sää voi olla yhtä lämmin kuin etelässä tai vaihtoehtoisesti myös kylämä kuin pohjoisessa. Heinä- elokuun lämpötila vaihtelee 18 - 28 asteeseen ja tammi- helmikuun vaihtelut ovat yleensä -2 - +7. 

Parin tunnin junamatkalla voi nähdä hyvin erilaisia maisemia korkeuserojen vaihtuessa. Ascona on 196 m merenpinnan yläpuolella. Siellä on Välimeren ilmasto, jossa kasvavat palmut. Wallisin vuoristokantonissa on yli 20 km pituinen jäätikkö, Matternhorn-huippu ja Dufour-Spitze (4634 m) Sveitsin korkein vuorenhuippu. Siellä vallitsee arktinen ilmasto. Ja näiden paikkojen etäisyys on vain 70 km.

Vuodenajat erottuvat selvästi toisistaan. Maisema on ihastuttavan kaunis kaikkina vuoden aikoina. Kumpuileva maaseutu maalaistaloineen ja pikku kylineen, syksyn värikkäät metsät, majesteettiset vuoret. Erityisesti vuoret, Alpit, kuuluvat itsestäänselvyytenä maahan. Luonteenomaisinta maisemaa ovat pienet kylät ja vuoiristorinteille ripotellut malaistalot niittyjen ja metsäsaarekkeiden välissä. Kaupungit ovat pieniä ja helposti hahmotettavissa. Sveitsissä on paljon vuosisatoja vanhoja pikkukaupunkeja. Bernin vanha kaupunki on UNESCOn maailman kultttuuriperintökohteeksi valittujen joukossa.

Kaikenlaiset urheiluun ja matkailuun liittyvät vapaa-ajanviettomahdollisuudet ovat Sveitsissä erinomaiset sekä kesällä että talvella. Sveitsin nähtävyyksiä ovat erityisesti Alpit ja alppijärvet. Maan monipuolinen kulttuurimaisema on täynnä mielenkiintoisia matkakohteita ja hyvin kauniita kaupunkeja, joissa on helppo vierailla lyhyiden etäisyyksien ja toimivan rautatieliikenteen ansiosta.

Sveitsin julkinen liikenneverkko on kattava. Sveitsissä ei ole pitkän matkan linja-autoliikennettä, mutta rautatieliikenne on hyvin toimiva ja ajallaan kulkeva. Tosin postin bussit vievät pienimpiin vuoristokyliinkin. Sveitsin posti on hyvin luotettava ja maassa jaetaan posti myös lauantaisin. Kansainväliset junayhteydet eurooppalaisiin kaupunkeihin ovat erinomaiset. Sveitsin kaupungeissa on hyvin toimiva paikallisliikenne, jota käytetään paljon. Moottoriteiden käytöstä on maksettava ostamalla moottoritiemaksutarra "vignette", jonka hinta on 40 frangia.

Sähkövirran jännite on 230 V, mutta pistokkeet ovat Suomessa paksumpia ja myös maadoitus on erilainen. Adaptereita saa kuitenkin ostettua vaivattomasti monista paikoista edulliseen hintaan.

Ruokakulttuuri vaihtelee kantoneittain ja lähes jokaisella on omat erikoisuutensa. Genevessä ja sen lähiympäristössä vallitsee ranskalainen ruokakulttuuri ja saksankielisellä alueella tyypilliset ruokalajit ovat raskaampia kuin ranskankielisellä - esim. röstiperunat ja juustoruoat. Alppien eteläpuolella sijaitsevassa Ticinon kantonissa on italialainen keittiö.

Sveitsissä tavat ovat hillityt, sivistyneet, juopumista ei hyväksytä. Tapaamisissa sveitsiläinen on täsmällinen, pukeutuu huolellisesti, tervehtii kädestä asiallisesti. Käyntikortti korostaa osaamista, ei asemaa. Tuttavallisuus heidän kanssaan  kehittyy ajan kanssa, sveitsiläinen pitää alkuun etäisyyttä.

Sveitsiläiset kunnioittavat perinteitä ja ne elävät esim. ruokakulttuurissa.  Perinteiden arvostus näkyy myös museoiden suuressa lukumäärässä. Useimmat Sveitsin yli 700 museosta ovat kotiseutumuseoita, jotka ovat tallentaneet paikkakunnan kulttuuria ja historiaa. Saavutukset säilytetään ja olemassaolevaa hoidetaan. Mietitään kaksi kertaa, ennenkuin jotain muutosta tehdään sekä yksityisessä että yhteiskunnan elämässä.

Lähteet:

www.formin.finland.fi

www.sveitsi.fi

Teos: Switzerland get natural Mountains and lakes

 

 

 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.