This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Tasmania

Tasmania

                                                                                                                        

 

Tasmania    "Tassie"                                                   

                                                                                                                                                             

  • Australian suurin saari ja pienin osavaltio

  • Australian liittotasavallan perustuslaillisen monarkian alainen

  • Tasmanialla oma 2 -kamarinen parlamentti

 

Tasmania sijaitsee Australian eteläpuolella, 240 km mantereesta, kokonaan eteläisellä pallonpuoliskolla. Maapinta-ala on 68 332 km. Pääkaupunki on Hobart.

Matkustajalautalla matka taittuu Sydneystä tai Melbournesta puolessa vuorokaudessa. Suomen Masa Yardsin telakalla valmistetut alukset liikennöivät Tasmaniaan Davenportin satamaan. Tasmaniassa sijaitsee  useita lentokenttiä, mukaan lukien pääsaaren läheiset pienemmät saaret kuten mm. King Island, Flinders Island, Tasman Island, Bryny Island.

Väestö

Saarella asuu hieman yli 500.000 asukasta ja valtaosa sen asukkaista on syntynyt Australiassa. Asutus on keskittynyt pääosin saaren pohjois- ja koillisosiin, etenkin kaupunkeihin. Saaren asukkaat ovat kuitenkin alunperin brittiläistä alkuperää, Aborginaalien ja muualta muuttaneiden osuus väestöstä on 3,5 %. Väestöstä 93 % on englanninkielisiä, muut suurimmat kielet ovat italia, saksa ja kiina. Suurimmat usokonnot; Kristityt 64% ja Katoliset 26 %.

Historiaa

Tasmania on ollut maayhteydessä manner-Australiaan, mutta noin 12.000 vuotta sitten vedenpinnan kohoaminen erotti sen siitä. Tätä ennen ihmiset ovat tulleet saarelle maata pitkin noin 25-40.000 vuotta sitten. Tämä johti Tasmanian aborginaalien kehittymisen eri suuntaan kuin mannermaan aborginaalit. Tasmanian aborginaalit olivat jakautuneet yhdeksään eri heimo/kieliryhmään ja harjoittivat metsästystä ja keräilyä.

Hollantilanen Abel Tasman purjehti ensimmäisenä eurooppalaisena saarelle vuonna 1642 ja nimesi saaren Van Diemenin maaksi. Ensimmäinen saarella asunut eurooppalainen oli ranskalainen Marion du Fresne vuonna 1772 ja vuonna 1803 brittiläinen John Bowen perusti eurooppalaisen siirtokunnan Risdon Coveen. Tasmania kuului Uuuteen Etelä-Walesiin vuoteen 1825, jonka jälkeen siitä tuli oma koloniansa. Saari toimi brittivankien sijoituspaikkana 1800 -luvulla. Saaresta tuli virallisesti vuonna 1856 Tasmania ja vuonna 1901 se liitettiin Australiaan.

Melkein koko alkuperäisväestö hävisi niin sanotun mustan sodan  (alk.v.1820)  ja sirtolaisten mukanaan tuomien tautien seurauksena. Viimeinen tunnettu aborginaalinainen Trugermanner, kuoli vuonna 1876. 

Valuutta ja aika

Rahayksikkö Australian dollari

Valuuttakurssi ( 1 EUR):   1,23 AUD

Aikavyöhyke GMT  +10          kesäaika   +11

Aikaero Suomeen  +9

Etäisys Suomesta 15675 km

Liikkuminen saarella

Saarella kannattaa ehdottomasti liikkua autolla. Julkinen bussiliikene on hyvä ja vuorovälit tiheät lomasesonkina kaupunkien välillä. Nähtävyyksiin on useita lyhyitä maisema -juna reittejä. Kaikille suunnattuja retkiä on tarjolla, jolloin myös kuljetukset sisältyvät hintaan. Paikallisista turisti-infoista saa parhaiten tietoa saaren retkistä, aktiviteeteista, autoilureiteistä ja nähtävyyksistä.

 

Laskuvesi Norfolk

Lake Pedder

Maantiede/Ilmasto

Tasmania on vuoristoista aluetta. Maasto ja lämpötilat vaihtelevat melkoisesti saaren eri alueilla, joten mielenkiintoista katsottavaa ja koettavaa löytyy varmasti. Saaren korkein huippu on Mount Ossa (1617m), saaren keskiosan ylängöillä on yli 4000 matalaa järveä. Useat järvet ovat vesivoimaloita varten luotuja tekojärviä, jotka ovat osa saaren joki- ja kastelujärjestelmää.

Etäisyydet saarella ovat lyhyitä; täältä löytyy kymmeniä kilometreja autioita hiekkarantoja, laajoja erämaa-alueita, koskemattomia metsämaita, jylhiä vuoristoja, suuri joukko luonnonpuistoja ja muutamia kookkaampia kaupunkeja. Tämä yhdistelmä tekee Tasmaniasta kiehtovan ja toimivan matkailuverkoston. 

Tasmania kuuluu lauhkean ilmaston vyöhykkeeseen. Yleisimmin lämpötilat pysyttelevät +10-20 asteen välillä, mutta etelämpänä luonto ja ilmasto muistuttavat ajoittain kylmästä Pohjolasta. Säätiedotuksia kannattaa seurata ja varautua olosuhteiden äkillisiinkin muutoksiin, varsinkin jos liikkuu vuoristoisilla alueilla. Luonnon olosuhteiden muutokset unohtuvat kyllä heti, kun yht´äkkiä pääsee nauttimaan upeista maisemista, ainutlaatuisista eläimistä ja tutustumaan ystävällisiin ihmisiin. Saaren luonto on parhaimmillaan loka-toukuussa, jolloin myös ilmasto on suotuisa.

Tekemistä ja nähtävyyksiä

Tasmania on todellinen luontoihmisen paratiisi- erään väitteen mukaan siellä voit hengittää maailman puhtainta ilmaa. Samoilla kauniissa luonnossa, kalastaa ylänköjen järvissä. Herkuttelija voi nauttia tuoreista merenantimista, hedelmistä ja paikallisisita viineistä. Tasmanian juustojen kerrotaan olevan Australian parhaat.

Parhaimpina lomakuukausina järjestetään saaren luonnonpuistoissa upeita vaellusretkiä. Vaellusreittien varrella voit yöpyä autiomajoissa (omatoimiretket). Tuolloin pääsee parhaiten tutustumaan saaren ainutlaatuisiin elinympäristöihin  lähietäisyydeltä. Löydä myös rauhaisat pikkukylät, tee patikkaretkiä tai pyöräile. Retki luoksepääsemättömälle Gordon joelle vesitasolla on unohtumaton elämys.

Käyntikohteita;

  • Etelä-Tasmaniassa Hastingsin tippukiviluola (460milj. vuotta vanha luolasto)
  • Montezuma Falls, Strahan
  • Mt Field National Park, Hobart
  • Overland track, tunetuin vaellusreitti n. 80km, Lake St Clairin luonnonpuisto
  • Cradle Mountain National luontokohde
  • Norfolkin laskuvesi -ilmiö
  • Hollybank Treetops huvipuisto, Launceston
  • Ostoksia ja muita nähtävyyksiä löydät parhaiten kaupungeista; Salamanca Market ja Cadbury, Hobart.  Muita kaupunkeja; Burnie, Devonport ,Launceston)

Airwalk -silloilla kävellen tutustut lähemmin saaren kasvillisuuteen, suurin puihin ja eläimistöön.  Tasmanian kansallispuu on Kuumepuu -nämä eucalyptuspuut kasvavat todella korkeiksi ja maailman korkein puu löytyy Hobartista, liki 100 metriä korkea.

Tasmanian eläimistö on hyvin rikas ja monet eläimet läytyvät nykyään vain tältä saarelta. Useat eläimet ovat harvinaisia ja niitä uhkaa sukupuutto. Aikoinaan eräistä eläimistä maksettiin "tapporahaa" ja esim. Tasmanian tiikeri (tiikerinviiruinen pussieläin) on julistettu sukupuuttoon. Tutkijat uskovat kuitenkin eläimen vielä ilmaantuvan luontoon ja moni turisti tuleekin sitä "etsimään".  Nyt osavaltio on ottanut sen maskotikseen ja sen kuva koristaa mm. autojen rekisterikilpiä.

Tunnetuin eläin on kuitenkin "Tasmanian Tuholainen", joka on noussut maailmanmaineeseen piirretyn sarjakuvan kautta ja on tunnettu myös hurjasta äänestään. Tämä sympaattinen ja erikoinen eläin tunnetaan myös nimillä "pussipiru ja Tasmanian pirulainen". Se on myös vaarassa kuolla sukupuuttoon, populaatiosta on paikoitellen jäljellä vain 90%. Liikkuessasi voit nähdä yleisesti punakaulakengurun, joka tunnetaan mysö nimelä Bennettinvallabi. Seuraavia lajeja tapaat ehkä luononpuistoissa; Mustajoutsen, oranssivatsaruokokaija (alle 300 yksilöä jäljellä), vesinokkaeläin ja paljaskuonovompatti.

Tapakulttuuri

Yleensä keskusteluaiheet on hyvin vapaat, nähtävyyksistä ja tapahtumista voi aina olla kiinnostunut. Elekieli on Pohjoismaiseen tapaan melko pidättyväistä. Elämäntapa on rento ja vapaa ja eritysesti hyvää huumorintajua arvostetaan. Kannattaa välttää rotukysymyksiä ja keskustelua imisten ansiotasosta. Aterioilla ei yleensä keskustella työasioista.

  • Täällä tarkoitetaan mitä sanotaan, älä kiertele ja kaartele, ole rehellinen
  • Vältä teeskentelyä ja isoittelua
  • Katso keskutelukumppania lyhyesti silmiin
  • Tervehtiessä kerrotaan nimi selvästi -tavattaessa ja erotessa kätellään
  • Esittäytyminen ei kuitenkaan ole muodollista -toinen voi usein pyytää toista tavaamaan nimensä
  • Useimmiten esittelyn jälkeen siirrytään sinutteluun
  • Puhuteltaessa käytetään kuitenkin titteliä Mr ja Mrs -virallisissa tilaisuuksissa puhuttelussa myös tittelit
  • Keskustelu on avointa ja välitöntä, ollaan suorapuheisia ja pieniä kohteliaisuuksia viljellään runsaasti

Hyvä tietää

Suositeltavat rokotukset; Perusrokotukset kaikille (jäykkäkouristus, kurkkumätä, MPR sekä A ja B-hepatiitti. Harkinnanvaraiset; Japain aivokuume ja keltakuume. Lasten rokotustarve kannattaa tarkstaa erikseen.

Tee matkasuunnitelmat huolellisesti ja ilmoita etukäteen saapumis/paluuajoista esim.majoituspaikkaan, jos mahdollista. Hanki viisumi ja pidä passista hyvää huolta, koska uuden passin hankkiminen aiheuttaa lisäkustannuksia ja vie jonkin aikaa. Tarkista myös asiakirjojen vähimmäis- voimassaoloajat.

Kaikenkattava matkavakuutus on tarpeen.

Yleinen hätänumero on 000

Tasmaniaan on turvallista matkustaa!

Hyödyllisiä linkkejä

www.formin.finland.fi/palvelut/matkustus/ilmoitus

www.thl.fi

www.who.int

www.immi.gov.au (viisumit)

www.finland.org.au   (Suomen suurlähetystö, Canberra)

www.tourism.tas.gov.au

www.parks.tas.gov.au

Lähteet

www.tas.gov.au

wikipedia

www.trivago.fi/tasmania

www.aktiv-resor.fi

www.openworld.fi

Lonely Planet / Tasmania julk.2008 (Rawlings-Way-Worby-Mocatta)

Traveller´s Southeast Australia, including Tasmania / Thomas Cook Publishing 2008

 

 

Tasmanian Pussiahma

Viinilaseja Bay

 

 

 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.