Uusi-Seelanti
Sisältöalue
Taianomainen Uusi-Seelanti on Tyynen valtameren lounaisosassa, noin 1500 km Australiasta kaakkoon sijaitseva saarivaltio joka koostuu kahdesta pääsaaresta, Etelä- ja Pohjoissaaresta sekä lukuisista pienemmistä saarista.
Eksoottisen Uuden-Seelannin saaret ovat suurimmaksi osaksi tuliperäisiä. Ennen eurooppalaisten saapumista niillä asui polynesialaistaustaisia maoreita jotka ovat säilyttäneet osan kulttuuriperinnöstään nykypäivään asti. Maa oli Britannian siirtomaa vuoteen 1931 jolloin siitä tuli itsenäinen kansainyhteisön jäsen. Talous nojaa edelleen maanviljelyyn, varsinkin karjanhoitoon. Maa on tehnyt itseään tunnetuksi myös houkuttelemalla kansainvälisiä elokuvaryhmiä käyttämään satumaisia maisemiaan. Muun muassa Taru Sormesten Herrasta - elokuvia on filmattu Uuden-Seelannin maisemissa.
Matkailu on keskittynyt lähinnä luontomatkailuun ja Uusi-Seelanti tarjoaakin ehkä maailman monipuolisimmat mahdollisuudet kokea huikeita luontoelämyksiä. Monipuolinen ilmasto korkeuseroista johtuvine lämpötilanvaihteluineen ja eksoottinen luonto ovat huikeaa koettavaa. Maasta löytyy lumihuippuisia vuoria, jäätiköitä, vuonoja, aavoja merenrantoja, huojuvia palmuja ja subtrooppista sademetsää. Uudessa-Seelannissa voi sukellella lämpimässä meressä delfiinien kanssa ja lasketella alas lumisia eteläisiä Alppeja. Voi uida upeiden hiekkarantojen tuntumassa tai kuumissa mineraalivesialtaissa.
Ulkoilusta ja urheilusta kiinnostuneelle Uusi-Seelanti on unelmakohde. Maan suosituin matkakohde on Eteläsaari ja kauniiden maisemien Queenstown lähistöineen. Alue vetää etenkin reppureissaajia ja extreme-harrastajia puoleensa.
Milloin Uuteen-Seelantiin sitten kannattaa matkustaa? Mitä etelämmäksi mennään sitä kylmemmäksi ilmasto muuttuu. Jos haluaa nauttia auringosta ja lämmöstä ja harrastaa ulkoilmalajeja kannattaa suunnata kesällä, eli joulu-helmikuussa jolloin päivät ovat pitkiä ja aurinkoisia ja lämpöä on 20-30 C. Myös syksyllä eli maalis-toukokuussa ilmasto on mukavan lämmin mutta ei kuuma. Kylmintä on talvella eli kesä-elokuussa jolloin vuorokauden keskilämpötila on 10-15 C. Sadetta tulee aikalailla ympäri vuoden mutta eniten kuitenkin talviaikaan. Keväällä sää on vaihtelevaa kylmästä kuumaan.
Kevät on ehdotonta koskenlaskijoiden kulta-aikaa. Kesä taas ulkoilma-aktiviteettien parasta sesonkia. Upeat rannat tarjoavat mahdollisuuksia kokeilla vaikkapa surffausta, veneilyä, melontaa, kalastusta, vesijetteilyä tai benji-hyppyä. Syksyllä voi ihailla ruskaa vaikkapa Central Otagon ja Hawke's Bayn alueella. Vaeltelu ruskan loistossa on mieltä rentouttavaa aktiivisen loman vastapainoksi. Talvella voi hiihtää ja lasketella vuorilla sekä ihastella talvisia näkymiä ja jäätiköitä. Uudessa-Seelannissa voi myös kiipeillä tai pyöräillä vuoristossa, ratsastaa, golfata, hypätä laskuvarjolla, liidellä kuumailmapallolla ja liitovarjolla tai tutustua monenlaisiin kulttuurikohteisiin sekä viinitiloihin.
Keskeisimpiä nähtävyyksiä
Rotoruan alue (Pohjoissaari)
Vulkaanisen toiminnan aktiivisin ja maorikulttuurin näkyvin keskus. Maori-kylässä Whakarewarewa - laakson tuntumassa pääsee tutustumaan alkuperäiseen uusiseelantilaiseen elämään ja kulttuuriin. Matkailijoille järjestetään näytöksiä ja esityksiä jotka kuvastavat Maorien elämäntyyliä ja perinteitä. Laaksossa pääsee näkemään myös kuumavesialtaita, pulppuavaa mutaa, laavakenttiä, geysirejä ja uniikkia geotermistä kasvillisuutta. Rotorua-järvi on tulivuoren kraaterista muodostunut ja sen mutaa ja mineraalipitoista vettä käytetään alueen terveyskylpylöissä.
Kaikoura (Pohjoissaari)
Kaikouran kylä sijaitsee upealla paikalla Seaward Kaikoura - vuoriston ja Tyynen valtameren välissä. Talvisin jylhän maiseman kruunaa vuorten lumipeite. Kylän nimi juontaa juurensa Maorien kielestä jossa 'kai' merkitsee ruokaa ja 'koura' rapua. Entisen valaanpyyntikylän rannikkovesissä elää myös hylkeitä ja delfiinejä.
Wellington (Pohjois-Saarten Eteläkärki)
Kulttuuri - ja viihde-elämän keskus. Hulppeat maisemat Victoria-vuoren ja Tyynen valtameren välillä. Kaupunkiin on helppo tutustua jalkaisin sillä kompakti keskusta on vain pari kilometriä laaja ja jaettu neljään toisistaan selvästi erottuvaan osaan. Kaupungissa on perinteikkäitä rakennuksia, ravintoloita ja viihdettä, puistoja, rantoja ja pieniä saaria.
Queenstown (Etelä-Saari)
Queenstownista löytyy puuhaa kaikkien extreme-lajien merkeissä. Näköalahissi Bob's Peakin kyydissä voi kokea huimia tunteita; gondolihissi nousee 790 km merenpinnan yläpuolelle ja sieltä on upeat näkymät Queenstownin kaupunkiin, S-kirjaimen muotoisen Wakatipu-järven (jonka pinta nousee tai laskee joka viides minuutti 12 cm) ja vuorten yli. Queenstownista pääsee risteilylle tai bussiajelulle katsomaan esim. maan korkeinta vuorta Mt. Cookia. Bussilla pohjoiseen mentäessä pääsee kuuluisalle Milford Soundin vuonolle ja Franz Josefin jäätikölle.
Bay of Islands: Yksi maailman kauneimmista merialueista ja purjehtijan paratiisi.
Hawkes Bay: Maan vehmaimpia alueita jossa sijaitsevat monet vanhimmat ja parhaimmat viinitilat.
Lake Taupo: Kalastajien suosima maan suurin järvi jonka lähistöllä on upeita vaellusreittejä.
Christchurch: Kaunis kaupunki jossa hyvin hoidettuja puistoja, värikkäitä puutarhoja ja asukkaita jotka tuntuvat olevan englantilaisempia kuin englantilaiset itse.
Fiordland: Suurin kansallispuisto jossa on koskematonta.
Marlborough Sounds: Luonnonkaunis saaristo vetää lomailijoita magneetin lailla.
Otago: Luonto ja lintuharrastajien eldorado jossa pääsee näkemään suuria albatrossi, hylje ja pingviini yhdyskuntia.
Uudella-Seelannilla on hyvä maine turvallisena ja puhtaana matkakohteena. Suositeltua on kuitenkin ottaa kattava matkavakuutus. Maassa on esiintynyt luonnonmullistuksia, kuten maanjäristyksiä joten uutisia kannattaa seurata niiden varalta. Vartioimattomilla rannoilla ei ole suositeltavaa uida ja uimarannoilla tulee noudattaa rantavahtien määräyksiä. Tavaroita ei pidä jättää vartioimatta tai näkyville. Yleinen hätäpuhelinnumero on 111.
Uusi-seelantilaiset ihmiset ovat ystävällisiä, avuliaita, välittömiä ja rentoja. Maailman laidalla asuvina he ovat kiinnostuneita ulkomaalaisista. Elämäntyyli on kiireetöntä ja monikulttuurisuus luontevaa. Maorien ja eurooppalaistaustaisten lisäksi väestöä on paljon Aasiasta, etenkin Kiinasta ja Tyynenmeren saarilta.
Ruoka on korkeatasoista ja vesijohtovesi juomakelpoista. Hintataso on hieman matalampi kuin Suomessa, ruoka on selvästi edullisempaa, varsinkin ravintoloissa. Juomarahaa erityisen hyvästä palvelusta voi antaa 5-10 %. Useimmat luottokortit käyvät.
Maassa on vasemmanpuoleinen liikenne.
Pinta-ala: n. 270 000 m²
Asukkaita: 4,2 milj. Eurooppalaista alkuperää 70%, maoreja 8%
Pääkaupunki: Wellington (450 000 asukasta)
Muut suuret kaupungit: Auckland (suurin kaupunki, 1,3 milj. asukasta), Christchurch, Dunedin
Valtiomuoto: Parlamentaarinen demokratia, perustuslaillinen monarkia
Valtionpäämies: Kuningatar Elizabeth II, jota edustaa kenraalikuvernööri joksi kuningatar nimittää pääministerin suositteleman ehdokkaan
Viralliset kielet: englanti, maorin kieli
Valuutta: Uuden-Seelannin dollari (NZD). 1 NZD on noin 0,60 €
Aikavyöhyke: kesäaika UTC + 12, talviaika UTC +13 (Suomen aikaa +9 h / +11h)
Pääuskonto: kristinusko (noin 50%)
Ilmasto: Monimuotoinen. Lämpimintä joulu-helmikuussa (+20 - 30 C), kylmintä kesä-elokuussa (+10-16 C)
Passi ja viisumi: Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia jos matka kestää alle 3 kk. Passista kannattaa pitää hyvää huolta sillä jos se katoaa lähin ulkoministeriön passinantopiste on Australiassa. Tuontirajoitukset ovat tiukat, mm. kaikki ruoka-aineet pitää ilmoittaa. Lähtiessä matkailijalta peritään 25 dollarin maksu.
Rokotukset: Ei pakollisia rokotuksia. Kaikille suositellaan kurkkumätä- ja jäykkäkouristusrokotteita jotka kuuluvat Suomessa yleiseen rokotusohjelmaan.
Lähteet: www.uusiseelanti.fi
www.australiatours.fi/uusi-seelanti
Matkaopas-lehti 8/2011
http://fi.wikipedia.org
www.formin.fi