This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Väestö

Väkiluku on 34,482,779 asukasta.

Väestötiheys on pieni (3 asukasta/km2). Kanadalaisista asuu taajamissa 80 prosenttia.

Viralliset kielet: englanti ja ranska. Englanninkielisten osuus 59 %, ranskankielisten osuus 22 % ja muiden 19 %.

Etniset ryhmät: Brittitaustaisia 28 %, ranskalaistaustaisia 23 %, muu eurooppalainen tausta 15 %, muu etninen ryhmä 8 %. 26 % kanadalaisista kuuluu useampaan etniseen ryhmään.

Uskonnot: 43 % katolilaisia ja 23 %) protestantteja. Uskontokuntiin kuulumattomien osuus on 16%.

Kanadalaiset ovat hyvin koulutettuja. Vuoden 2006 väestölaskennan mukaan maassa oli 17,38 miljoonaa 25–64 -vuotiasta, jolla oli jokin tutkinto.

Kanadan brittiläinen ja ranskalainen väestö on täydentynyt kaikkialta maailmasta tulleilla siirtolaisilla. Eri kansalliset ja etniset ryhmät tulevat kohtuullisen hyvin toimeen keskenään, mutta ristiriitojakin esiintyy. Englantia ja ranskaa puhuvien väestöryhmien välillä on ollut kiistoja itsenäistymisestä lähtien (ja jo sitä ennen). Monet kanadalaiset tuntevat yhdysvaltalaisen kulttuurin uhkaavan heidän kansallista identiteettiään.

Kanadassa ja etenkin Quebecin provinssissa on otettava huomioon ranskan kielen vahva asema. Ranska on englannin ohella Kanadan virallinen kieli ja Quebecin ensisijainen työ-, liike-, opetus- ja lainsäädäntökieli. Ranskalaisperäisen väestön arvot, asenteet ja tavat eroavat Brittein saarilta tulleiden ja muualta Euroopasta tulleiden englanninkielisten arvoista ja asenteista.

Monet maan pohjoisosien asukkaat, etenkin intiaanit ja inuitit (toinen eskimokansoista) katsovat, että he eivät pääse nauttimaan vauraudesta etelän asukkaiden tavoin.

Lähteet: Kanadan tilastokeskus marraskuu 2011, Finnpro, suurlähetystön kotisivu.

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.