Vietnam
Sisältöalue
VIETNAM
Pinta-ala: 331 689 km2
Asukasluku: 78 697 000 as.
Asukastiheys: 237 as/km2
Pääkaupunki: Hanoi (3 056 000)
Muut suuret kaupungit: Ho Tsi Minh (ent. Saigon) (5 280 000), Haiphong (1 615 000)
Korkein kohta: Fan Si Pan 3 142 m
Maatunnus: VNM (VN)
Auton maatunnus: VN
Valtiomuoto: kommunistinen kansantasavalta (yksipuoluejärjestelmä)
Rahayksikkö: Dong, 1e= 27 000 dongia
Aikavyöhyke: kesällä +4t, talvella +5t
Rajanaapurit: Kiina, Laos, Kambodza
Viralliset kielet: vietnam
Muita kieliä: tai, muong, khmer
Uskonnot: 85 % buddhalaisia, 7 % kristittyjä
Suuntanumero: +84
Keskimääräinen elinikä: 67 v.
Ilmasto: trooppinen
Sijanti: Vietnam muistuttaa muodoltaan loivaa S-kirjainta ja reunustaa Indokiinan niemimaan itä- ja etelärantoja. Pohjoisosa kaartuu Tonkininlahden ympäri, lounaiskärki rajautuu Siaminlahteen
Kasvillisuus: Ylängöillä sademetsiä. Alangoissa maanviljelystä, jonkin verran mangrovesoita.
Korkeusvyöhyke: ylänköä, rannikolla alankoja.
Merkittävät luonnonvarat: fosfaatti, kivihiili, mangaani, bauksiitti, öljy, puu
Merkittävimmät vientituotteet: riisi, puutavara
Matkailualueet: Vietnamin sykkivät kaupungit Hanoi ja Ho Chi Minh Cityn eli Saigon.Kuninkaallinen Huen ,Vietnamin entinen pääkaupunki Keski-Vietnamissa ja Hoi Anin historiallinen pikkukaupunki. Suurimmat matkailualueet sijaitsevat Ho Chi Minh Cityn (Saigon) ja Hanoin alueella.
Nähtävyydet: Vietnam tarjoaa monenlaista kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa, minkä ansiosta se sopiikin erinomaisesti kaupunkilomia tai kiertomatkoja varten. Vietnamista löytyy monta maailmanperintökohdetta, mm. Halon Bay, upea vesialue, joka on täynnä kivisaaria. Hoi An Ancient City Quang Nam-provinssissa, jossa vaalitaan vieläkin vanhanajan traditioita. Huen kaupungista löytyy entisajan keisarien monumentteja, se oli keisarien kaupunki Nguyen-dynastian aikana vuosina 1802-1945. Phong Nha-Ke Bang National Park on on myös maailmanperintölistallla ja tarjoaa 200 000 hehtaarin geologisen museon. Sieltä löytyy mm. erilaisia kivilajeja ja luonnon omia myyttejä.
Historiaa: Ranska valloitti alueen 1800-luvulla. Japanilaisia joukkoja maassa vuosina 1940-1945. Itsenäisyyssota vuosina 1946-1954 päättyy Ranskan tappioon ja maan jakamiseen Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton Vaikutuspiireihin. Etelävietnamilaiset kapinalliset ja Pohjois-Vietnamin joukot valloittavat vuosina 1960-1975 käydyn sodan lopuksi Yhdysvaltain tukeman Etelä-Vietnamin pääkaupungin Saigonin. Vietnam yhdistyy sosialistiseksi tasavallaksi vuonna 1976.
Turvallisuus: Yleinen turvallisuustilanne hyvä. Varovaisuus tarpeen liikenteessä. Perehdy risteilyjen turvajärjestelyihin. Seuraa ja varaudu säänvaihteluihin. Vietnam on matkailijalle melko turvallinen maa. Saigonin alueella on viimekuukausien aikana sattunut useita suomalaiseen matkailijaan kohdistuneita ryöstöjä. Viranomaiset voivat rajoittaa liikkumista määrätyillä alueilla (sotilas- ja eräät raja-alueet). Matkaa suunniteltaessa on hyvä tarkistaa tilanne matkanjärjestäjältä sekä Vietnamin viranomaisilta.
Räjähtämättömiä ammuksia löytyy edelleen syrjäisiltä seuduilta erityisesti Vietnamin keskiosassa ja Laosin rajan läheisyydestä. Vaeltelu kulkuväylien ulkopuolella näillä alueilla voi olla hengenvaarallista.
Matkustusasiakirjat
-Suomalaiset eivät tarvitse viisumia alle 15 päivän matkoille.
- Passin tulee kuitenkin olla voimassa vähintään kuusi kuukautta maahantulopäivästä alkaen. Vietnamin viranomaiset vaativat myös voimassaolevan paluulipun, josta näkyy tuleva maasta poistuminen. Tämä voi aiheuttaa ongelmia erityisesti maarajoilla. Pidemmille matkoille on haettava viisumia Vietnamin suurlähetystöstä Helsingissä. Yhteystiedot sekä lisätietoja maahantulosäännöistä ja passin voimassaolovaatimuksista löytyy Vietnamin Helsingin suurlähetystön omilta verkkosivuilta www.vietnamembassy-finland.org
LIIKKUMINEN
Polkupyörät, skootterit ja moottoripyörät ovat tärkeimmät liikkumisvälineet. Kaupunkien perinteinen kolmipyöräinen polkupyöräriksa, cyclo, on käymässä harvinaisemmaksi varsinkin keskusta-alueilla, ja suurkaupungeissa ne keskittyvät enenevässä määrin turistien kuljettamiseen. Niiden tilalle on tullut moottoripyörätakseja (vietn. xe ôm).
Liikenne
Liikenneonnettomuudet ovat yksi merkittävimmistä kuolemansyistä ja liikenteessä kuolee päivittäin useita ihmisiä. Suurimmat syyt tähän ovat puutteellinen ajoneuvojen huolto ja teiden ylläpito sekä huolimaton ajotyyli. Ajaminen yöaikaan on erityisen vaarallista katuvalojen puuttumisen, korkeampien nopeuksien ja liikennesääntöjen noudattamattomuuden vuoksi. Punaisia valoja päin ajaminen on valitettavan yleistä.Liikenteessä vallitsee periaatteessa nolla-toleranssi alkoholin suhteen, mutta puhallutuksiin ei ole välineitä. Syyllisyyttä ratkaistaessa alkoholilla ei välttämättä ole merkitystä, vaan syyllisyyden ratkaisee pääsääntöisesti se, kuka oli edellä, edellä ajavalla on huomattava etuajo-oikeus.
On suositeltavaa käyttää takseja tai vuokrata auto ja kuljettaja. Kansainvälinen ajokortti ei kelpaa Vietnamissa, vaan se täytyy vaihtaa vietnamilaiseksi ajokortiksi. Moottoripyöräilijöillä on kypäräpakko koko maassa. Paikallisesti valmistettujen kypärien laatu on epätasainen. Kypärä kannattaakin tuoda mukanaan, jos aikoo vuokrata moottoripyörän tai mopon maassa ollessaan. Liikenteessä kannattaa välttää suuria nopeuksia ja ajamista yöaikaan.
Hätätilanteessa ota yhteyttä suurlähetystöön puh: +84-4-3826 6788
TERVEYDENHOITO
Vietnamilaisten sairaaloiden taso ei vastaa länsimaisia. Maassa toimii useita ulkomaisia lääkäriklinikoita, joihin voi tarvittaessa ensisijaisesti ottaa yhteyttä.
Kaikenkattava matkavakuutus on tarpeen. Ennen matkalle lähtöä on syytä tarkistaa, että vakuutussuoja on kunnossa ja että se kattaa myös hätä- ja sairaustilanteet ulkomailla. On tärkeää lukea ja tarkistaa hankkimansa matkavakuutuksen ehdot kaikki yksityiskohdat huomioiden.
Suositeltavia rokotuksia ovat jäykkäkouristus, polio, kurkkumätä, lavantauti sekä A- ja B-hepatiittirokotukset. Lisätietoja tarvittavista rokotuksista ja muista terveydenhoitoon liittyvistä asioista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta www.thl.fi.
Vesijohtovesi myös suurissa kaupungeissa on mahdollisesti viruksien, bakteerien ja parasiittien saastuttamaa. Kannattaa juoda ainoastaan pullotettua vettä.
Malariaa esiintyy maan keskiylängöllä ja eteläosissa (erityisesti Mekongin suistoalue) suuria kaupunkeja ja rannikkoa lukuun ottamatta. Denguekuumetta sen sijaan on myös kaupungeissa kuten Hanoissa. Taudit leviävät ihmisiin hyttysten välityksellä ja niitä vastaan ei ole rokotetta. Paras tapa ehkäistä sairastuminen on suojautua hyttysen pistoilta käyttämällä vaaleita pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita sekä hyttyskarkotteita myös päiväsaikaan.
Edelleen esiintyy satunnaisia tapauksia koleraa (Hanoi ja lähimaakunnat), lintuinfluenssaa, vesikauhua ja japanilaista aivokuumetta.
Hyvä henkilökohtainen hygienia ja ahkera käsienpesu ovat erinomainen suojautumiskeino tauteja vastaan. On syytä välttää siipikarjatoreja, joissa myydään eläviä eläimiä. Ruokailu pienissä katuravintoloissa on maan tapa, mutta turistille heikko hygienia voi aiheuttaa ikäviä yllätyksiä. Välttääkseen puutteellisesta hygieniasta johtuvia riskejä, kannattaa syödä vain kuorittavia hedelmiä ja kypsennettyjä vihanneksia ja välttää raakaa ruokaa (tuoreet kevätrullat, merenelävät).
Sukupuolitaudit kuten HIV/AIDS ja B-hepatiitti ovat yleisiä.
Vietnamissa on todettu useita A(H1N1)-influenssatapauksia. Maan viranomaiset seuraavat A(H1N1)-influenssatilannetta, tiedottavat toimenpiteistä ja antavat ohjeita verkkosivuillaan. Sairastuneen täytyy hakeutua hoitoon, jotta voidaan varmistaa, onko kyseessä A(H1N1)-influenssa ja jotta siihen saadaan pikaisesti hoitoa. Maan viranomaiset antavat ohjeita sairaalo
Rikollisuus
Turisteihin kohdistuva rikollisuus, kuten varkaudet ja ryöstöt ovat lisääntyneet huomattavasti erityisesti suurissa kaupungeissa ja turistien suosimilla alueilla. Saigonin alueella edustuston tietoon on tullut useita suomalaisiin matkailijoihin kohdistuneita ryöstöjä. Tuntemattomien henkilöiden mukaan, koteihin tai muihinkaan yksityisluontoisiin tiloihin lähtemistä kannattaa välttää. On syytä olla tarkkana toreilla ja kaupoissa sekä varsinkin pankkiautomaatilla asioidessa. Kysymys on enemmän taitavista varkauksista kuin aseella tehdyistä ryöstöistä.
Varkaat ovat usein liikkeellä moottoripyörällä ja nappaavat ohi ajaessaan olkapäällä roikkuvan laukun tai kameran. Turistikohteissa matkatavaroita ei tule jättää retkien ajaksi vartioimatta edes matkaoppaan kehotuksesta, ellei vartiointi ole selkeästi riittävää. On myös tullut esille tapauksia, joissa matkailijoita on kutsuttu koteihin vierailulle keskustelemaan Suomesta, jolloin he ovat tulleet ryöstetyiksi.
Arvotavarat, passi ja muut tärkeät paperit kannattaa säilyttää hotellin tallelokerossa. Kopiota passin tietosivusta on hyvä pitää mukana. Pientä huijausta turistihinnoilla esiintyy tavallisesti. Lähetystön tietoon on tullut aikaisempaa enemmän taksihuijauksia. Taksilla matkustettaessa tulisi välttää niin sanottuja villejä takseja, sillä taksamittarien virittäminen on yleistä. Hotellista kannattaa kysyä luotettavia taksiyhtiöitä. Huijaustapauksissa taksikuskin kanssa ei pidä ryhtyä kiistelemään.
Vietnamiin matkustavien on noudatettava maan lakeja. Lainrikkojat ovat paikallisen rangaistuskäytännön alaisia. Rangaistukset ovat kovia ja vankilat huonossa kunnossa.
Lääkkeet ja huumeet
Huolehdi myös siitä, että omista, henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetuista lääkkeistä mukana on lääkärin reseptit ja muut paperit. Näin vältytään väärinkäsityksiltä.Viranomaiset luokittelevat huumeet "sosiaalisiksi pahaksi". Niiden käytöstä ja myynnistä.
ILMASTO
Ilmasto vaihtelee huomattavasti paikasta toiseen. Vuodessa sataa alankoalueilla 1000 mm, vuoristoissa 2500 mm. Maan etelä- ja keskiosassa on kuumaa läpi vuoden. Pohjoisessa on kylmä vuodenaika, kun koillismonsuuni tuo viileää ilmaa Keski-Kiinasta. Pohjoisosan korkeimmilla huipuilla voi sataa silloin luntakin. Maan keskiosan koilliseen avautuvalla rannikolla on syyskuusta tammikuuhun pilvinen ja tihkusateinen vuodenaika. Silloin alueelle iskee säännöllisesti taifuuneja.
Tärkeimmät joet ovat Punainenjoki ja Mekong. Laajat vuoristoiset alueet kohoavat 2,5 kilometriin etenkin maan luoteisosassa ja keskiosan ylänköalueella. Ne ovat perinteisesti kaskiviljelyä harjoittavien etnisten vähemmistöjen asuma-alueita.
LUONTO
Vietnamin hedelmällinen maaperä ja subtrooppinen ilmasto suosivat rehevää kasvillisuutta. Metsissä kasvaa yli 800 puulajia. Maassa on tavattu noin 200 nisäkäslajia, 800 lintulajia, 150 matelijalajia ja sata sammakkoeläinlajia. Merialueilla ja murtovesissä elää tuhat kalalajia, makeassa vedessä 250 lajia lisää. Merissä on myös monenlaisia selkärangattomia.Tiheissä metsissä elää monenlaisia apinoita ja pieniä kissaeläimiä. Pohjoisen vuorilla elää kauluskarhuja, malaijikarhuja, kettuja ja muita pieniä petoja.Vielä viime vuosikymmeninä maasta on löydetty tieteelle uusia kasvi- ja eläinlajeja. Laosin rajalla elää harvinainen nautaeläin saola, ja metsissä piileksii myös arkoja muntjakkeja. Muita harvinaisia eläimiä ovat jaavansarvikuono, tonkininlanguri ja sen sukulainen (Trachypithecus poliocephalus), aasiannorsu, tiikeri ja puuleopardi
Halonginlahti ja Phong Nha-Ke Bàngin kansallispuisto kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon. Kaikkiaan maassa on 27 kansallispuistoa, ja suojelualueiksi on merkitty noin kymmenesosa maan pinta-alasta.
Luonnonolot
Maassa esiintyy usein rankkoja salamasateita. Matkailijoita pyydetään seuraamaan säätilannetta aikomallaan alueella ja tarkistamaan teiden ja rautateiden kulkukelpoisuus.
Keski-Vietnam ja Mekongin suistoalue sekä myös eräät alueet Pohjois-Vietnamissa kärsivät vuosittain kesä-lokakuussa pahoista tulvista, jotka aiheuttavat suuriakin vahinkoja alueilla asuville ja luonnolle. Kulkumahdollisuudet voivat katketa.
Rannikoilla esiintyy taifuuneja erityisesti kesä-joulukuussa. Ne aiheuttavat rajujakin tulvia ja maanvyöryjä, jotka taas johtavat liikkumisvaikeuksiin ja terveysriskeihin. Pahimmillaan suljetaan lentokentät eivätkä bussit tai junat kulje. Taifuunitilannetta voi seurata osoitteesta: www.tropicalstormrisk.com. Vahinkoalueille matkustamista tulee välttää.
VÄESTÖ
Vietnamin väestöstä 86 prosenttia on etnisesti vietnamilaisia (vuoden 1999 väestönlaskennan mukaan). Suurimpiin vähemmistökansoihin kuuluvat tàyt, joita on 1,9 prosenttia, thait 1,7 prosenttia, m??ngit 1,5 prosenttia, khmerit 1,4 prosenttia, hoat 1,1 prosenttia, nùngit 1,1 prosenttia ja hmongit 1 prosenttia.Suuri vähemmistö ovat kiinalaiset, joita on perinteisesti elänyt erityisesti maan eteläosissa ja suurissa kaupungeissa. Sukupolvien ajan maassa asuneet perheet ovat edelleen säilyttäneet oman kielensä ja kulttuurinsa.
KULTTUURI
Vietnamin kulttuuri on saanut paljon vaikutteita Kiinasta ja buddhalaisesta taiteesta. Kiinalaisvaikutus näkyy erityisesti perinteisessä arkkitehtuurissa ja keramiikassa. Ranskan siirtomaavalta vaikutti varsinkin nykyisen Hanoin ja Huen arkkitehtuuriin. Etelässä hindubuddhalainen, myöhemmin islamilainen, malajilähtöinen champa-kultuuri on antanut maan kulttuurille omat vaikutteensa, vaikka cham-kansa pyrittiin ja onnistuttiinkin assimiloimaan kinh-vietnamilaisiin lähes täysin. Vietnamilaisten tärkein juhlapäivä tet (vietnamilaisten kuunkiertoon perustuva uusi vuosi) on tammi- tai helmikuussa. Buddhan syntymäpäivää vietetään täydenkuun aikana neljännessä kuussa. Juhlapäivät ovat hyvin tärkeitä. Niitä korostetaan kulkueilla ja näyttävillä koristeluilla.
Vesinukketeatteri
|
RUOKAKULTTUURI
Vietnamissa on runsas ja monipuolinen ruokakulttuuri. Kaakkoisaasialaiseen tapaan ruuanlaitossa käytetään runsaasti korianteria ja sitruunaruohoa, chiliä sekä soija- ja kalakastiketta. Kalakastike on pääraaka-aine myös nuoc chamissa, jota käytetään melkein joka paikassa dippaamiseen. Riisi on tietysti kaiken perusta. Vietnamilasiin hyviin tapoihin kuuluu se, että yhtä ainoaa riisin jyvää ei jätetä syömättä. Tällä osoitetaan kunnioitusta työlästä riisinviljelyä kohtaan. Yksi vietnamilaisen keittiön kuuluisuuksista on riisinuudelikeitto Pho, jonka perusaineina on tuhti, muun muassa aniksella maustettu lihaliemi, johon kulhoon tarjoilun jälkeen lisätään runsaasti tuoretta korianteria, thai-basilikaa ja muita yrttejä.
TAPAKULTTUURI
Kunnioitus
Nuorempi henkilö tervehtii ensin vanhempaa henkilöä. Vietnamin kielessä puhuttelusanat valitaan iän ja aseman perusteella. Jopa perheen sisällä puhutellaan toisia yleensä sen mukaan, mikä on henkilön asema perheessä.
Vietnamilainen ei mielellään sano suoraan ei, vaan asiaa pahoitellaan ja selvitetään monelta puolelta. Samoin apua pyydettäessä asiaa selvitellään laajasti.
Vietnamissa arvostetaan kohteliasta käytöstä. Jos matkailija on syystä tai toisesta ärsyyntynyt, kiukun näyttäminen ei paranna asiaa ainakaan viranomaisten kanssa asioitaessa. Erimielisyyksiä ei ole tapana ratkoa kovaäänisesti muiden kuullen; tämä on vietnamilaisesta erittäin loukkaavaa. |
Vieraiden vastaanotto
Vietnamilaiset ovat hyvin vieraanvaraisia. Vieraista pidetään hyvää huolta ja heille tarjotaan ruokaa. Lasten pitää käyttäytyä kunnolla ja olla erityisen kohteliaita. Lapset eivät jää kutsumatta kuuntelemaan keskustelua.
Ruokailu ja pukeutuminen
Ruokailu on tärkeä osa kulttuuria. Ruuissa käytetään paljon mausteita. Päivän pääateria on yleensä illallinen, jonka ääreen koko perhe kokoontuu.
Vaatteet peittävät ruumiinmuodot. Paljas käsivarsi tai avoin kaula ovat vastoin perinteisiä siveys käsityksiä. Nuoriso käyttää mielellään länsimaisia vaatteita.
Sairaus, vanhuus, kuolema
Vietnamilaisessa kulttuurissa käytetään perinteisiä parannuskeinoja. Kuten yrttejä, luonnonlääkkeitä ja akupunktiota. Koko perhe on sairastuneen tukena. Punainen läiskä lapsen selässä merkitsee yleensä sitä, että on käytetty perinteisiä parannuskeinoja.
Vietnamissa perhe huolehtii vanhuksistaan ja elättää nämä. Vanhukset asuvat tavallisesti poikansa perheessä. Koska sosiaalipalveluita ei juurikaan ole, ovat perhe ja suku tärkeä tuki ja turva.
HYVÄ TIETÄÄ
-Maksaminen Vietnamissa perustuu edelleen pääsääntöisesti käteisen käyttöön. Virallisen valuutan Dongin lisäksi hinnat usein määritellään dollareissa. Dongeja ei kannata vaihtaa ennen maahan saapumista. Luottokortteja voi käyttää maksuvälineenä lähinnä vain kansainvälisissä hotelleissa ja länsituristien suosimissa kaupoissa ja ravintoloissa. Pankkiautomaatteja löytyy hyvin suurimmissa kaupungeissa.
-Matkapuhelimet toimivat maassa suhteellisen hyvin. Vietnamissa on käytössä GSM 900/1800, joka on yhteensopiva suomalaisten matkapuhelinten kanssa. On kuitenkin suositeltavaa tarkastaa omalta matkapuhelinoperaattorilta palvelun saatavuus Vietnamissa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että vaikka matkapuhelimet toimivatkin kaupungeissa hyvin, voi syrjäseuduilla verkon kattavuus olla paikoitellen hyvin heikko tai täysin olematon.
Internet-kahviloita on paljon ja maksuttomia verkkoja löytyy helposti. Matkailijan on hyvä kuitenkin muistaa, etteivät kaikki sivut aukea Vietnamin verkossa.
-Paikallisen käytännön mukaan ulkomaalaiset matkailijat rekisteröidään poliisille. Tästä johtuen hotelliin sisään kirjautuessa passin voi joutua luovuttamaan hotellin henkilökunnalle. Passin takaisin saannista tulee huolehtia. Matkalla on hyvä pitää mukana valokopiota passin tietosivusta ja jättää liikkuessa passi hotellin tallelokeroon.
-Matkailijan tulee ottaa huomioon, että Suomen passeja myöntää Vietnamissa ainoastaan Suomen suurlähetystö Hanoissa, jonne hakemus on jätettävä henkilökohtaisesti. Lisätietoja passin hakemisesta löytyy suurlähetystön verkkosivuilta.
Varsinkin omatoimimatkailijoiden on syytä myös huomioida, että englanninkielentaito ei ole maassa mitenkään yleinen ja tieviitoitus on heikkoa.
Edustusto kehottaa matkailijoita kiinnittämään huomiota paikallisen liikennöitsijän turvallisuusjärjestelyihin tehdessään valintoja risteilyjen, joenylitysten, päiväretkien ja muiden vastaavien matkojen osalta. Suositulla Ha Long Bayn alueella on sattunut vakavia laivaonnettomuuksia, joiden vuoksi laivan merikelpoisuudesta varmistumista suositellaan. Kannattaa valita vain luotettavimpia matkanjärjestäjiä ja oppaalta kannattaa etukäteen tiedustella turvajärjestelyistä. Haaksirikot ovat tapahtuneet yöristeilyillä. Haaksirikko 17.2.2011 johti 12 turistin kuolemaan, 8.5.2011 28 ranskalaista turistia vältti suuronnettomuuden laivan upottua.
Liikuntaesteisille matkailijoille maassa matkustaminen voi osoittautua haasteelliseksi. Hankaluuksia voivat aiheuttaa erityisesti teiden heikko kunto, jalkakäytävien puute ja hissien vähäisyys, erityisesti pienemmissä hotelleissa sekä yleisten WC-tilojen paikoitellen hyvin heikko taso.
Viisumin voi hakea tai pidentää myös Vietnamin Ulkoministeriön Immigration- osastolla. Prosessi vie pari päivää.
Päivystys
Virka-ajan ulkopuolella voitte hätätapauksissa ottaa yhteyttä Suomen ulkoasiainministeriön päivystyspuhelimeen +358-9-160 55551, jossa teitä palvellaan edelleen tilanteen edellyttämällä tavalla. Numero on virka-ajan ulkopuolella saatavissa myös suurlähetystön puhelinvastaajasta.
Yhteystietoja:
Suomen suurlähetystö, Hanoi:
Embassy of Finland
Central Building
31 Hai Ba Trung
Hanoi
Vietnam,Puh: +84-4-3826 6788
Fax: +84-4-3826 6766
Sähköposti: sanomat.han@formin.fi
Verkkosivut: www.finland.org.vn
Vietnamin ulkoministeriön viisumitoimistot Vietnamissa:
Immigration Department in Hanoi
Foreigner Management Department
40A Hang Bai Street, Hanoi
Puh: +84-4 697 2822
Fax: +84-4 3824 3287
Immigration Department in Ho Chi Minh City
Foreigner Management Department
254 Nguyen Trai Str.
District 1, Ho Chi Minh City
Yhteinen sähköposti: vnimm@hn.vnn.vn
Lähteet: www.koti.mbret.fi/jharj/tiedot/ vietnam, Wikipedia, www.vietnamseura.org/fi, www.hotelsintravel.com, www.formin.fi, www.rokote.fi, www.vietnamtourism.com, Mondo/Maaliskuu 2012