This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Vuojoen Kartano

Sisältöalue

Kokouspaikaksi kartanoidylliä Satakunnassa

Historiaa

Vuojoen Kartano lukeutuu Suomen kauneimpiin empirekartanoihin ja on sekä kulttuurihistoriallisesti että rakennustaiteellisesti arvokas kokonaisuus. Kartano mainitaan jo 1500-luvun lopulle ajoittuvissa asiakirjoissa. Nykyinen arkkitehti C. L. Engelin suunnittelema kartano valmistui vuonna 1836, jolloin sitä isännöi Suomen rikkaimpiin miehiin kuuluva ruukinpatruuna Lars Magnus Björkenheim. Kartano oli suuri työllistäjä ja sen maapinta-ala oli tuolloin noin 14000 hehtaaria. Talvipuutarhan eli Orangerian erikoisuutena olivat 1800-luvulla kenties maailman pohjoisimmat satoa tuottavat ananas- ja persikkaviljelmät. Monien vaiheiden jälkeen Emil Cedercreutzin isovanhempien kotikartanona tunnettu Vuojoki päätyi Eurajoen kunnalle 1930-luvulla.

2000-luvulla alkoi kartanon kolmas elämä, kun se restauroitiin Eurajoen kunnan ja Posiva Oy:n toimesta arvoiseensa käyttöön kokous-, koulutus- ja kulttuurikeskukseksi.  Kartanon toimintaa luotsaa Vuojokisäätiö, joka tekee arvokasta työtä kartanon kulttuuriarvojen säilyttämiseksi ja julkistamiseksi.

Kokouspalvelut

Kartano tarjoaa yritysasiakkaille upeat  puitteet erilaisten kokousten, koulutusten ja seminaarien järjestämiseen. Yhtä hyvin onnistuvat niin kokoukset, tiimipäivät, tuotelanseeraukset, pienimuotoiset messut, aamiaisinfot, juhlaillalliset, cocktailtilaisuudet, konsertit, näyttelyt kuin saunaillatkin. Idyllinen Vierastalo Wuojoki mahdollistaa myös useamman päivän tilaisuudet Vuojoen Kartanolla.

Monipuoliset oheispalvelut

Vuojoen Kartanossa on mahdollista elävöittää tilaisuutta monipuolisella oheistoiminnalla. Kartanokierros piristää kokouspäivää. Kartanon ja historian esitely voidaan järjestää opastettuna kierroksena tiloja ja puutarhaa kierrellen tai lyhyempänä esittelynä empirekartanon historiasta ja nykypäivästä. Oppaana "talon väkeä 1800-luvulta" mm piika, rouva, kirjanpitäjä ja talousmamselli. Tarjolla on myös erilaisia aktiivipaketteja ja tiimiohjelmia yhteishengen luontiin, mukavaan yhdessäoloon sekä virkistäytymiseen ulko- ja sisätiloissa. On luontokierroksia, lastenkierroksia, teemaopastuksia, kultturielämyksiä, musiikkia, viihteellisiä ohjelmapalveluita ja hemmottelupaketteja  Orangeriassa. Taide-elämyksistä voi nauttia tutustumalla Galleria Gylichin vaihtuviin näyttelyihin. Gylichissä pidetään keskimäärin kahdeksan näyttelyä vuodessa. Ohjelmapalvelut on suunniteltu kartanon historiaan ja vanhan ajan henkeen sopiviksi.

Orangeria

Vuojoen Kartanon kulttuurihistoriallisen pihapiirin viimeisin restauroitu rakennus on Orangeria, eli alkuaan ekstoottisten kasvien kasvihuoneena toiminut rakennus. Myös Orangerian on suunnitellut C. L. Engel. Engel oli innokas kotipuutarhuri, ja oman rakennustaitonsa lisäksi hän toi Vuojoen Orangeriaan teknisiä ratkaisuja suoraan Pietarin hovista. Vanhainkotiaikana 1900-luvulla myös Orangeria koki kovia muutoksia. Kasvihuoneen kolmas elämä alkoi vuonna 2007, kun restaurointi nykykäyttöön valmistui. Entisöinnissä Orangerian tiloihin valmistui kokous- ja koulutustilaa sekä tunnelmallinen saunaosasto. Eksoottinen Orangeria sopii kokousten, koulutusten ja pienimuotoisten juhlien pitopaikaksi. Siellä vietetään kokouspäivää tai saunailtaa viihtyisässä tunnelmassa, kukkien ja hedelmäpuiden katveessa. Ja tietenkin kaikki modernit kokousvälineet löytyvät.

Ravintola Wuojoki

Ravintola Wuojoessa on 80 asiakaspaikkaa ja kartanon päärakennuksen juhlakerroksen saleihin voidaan tehdä kattaus aina 172 ruokailijalle. Ravintolan keittiössä hyödynnetään puhtaita, paikallisia raaka-aineita ja kartanon oman puutarhan yrttejä, marjoja ja kasviksia. Ravintola Wuojoen runsas buffet lounas tarjoillaan joka arkipäivä klo 11.00 - 14.00. Keskikesällä Vuojoen Kartanon kesäravintola on avoinna joka päivä. Muina aikoina ravintola palvelee ennakkovarauksen mukaan.

Saavutettavuus

Vuojoen Kartano on saavutettavissa myös liikuntarajoitteisille vieraille. Esteetön sisäänkäynti on kaikkialle muualle paitsi Vierastalo Wuojoen lähtiseen flyygeliin. Hissillä pääsee kaikkiin kerroksiin ja inva wc on. Kuitenkin historiallisessa kiinteistössä on portaikkoja ja kynnyksiä, joiden vuoksi liikkuminen voi olla hankalaa.

Ajankohtaista

Koti, ruoka ja viinimessut Porissa Karhuhallissa 5. - 6.11. Vuojoen Kartano löytyy osastolta 124. 13.11. isänpäivälounas ja 3.12. Kartanon joulu -tapahtuma klo 10.00 - 15.00.                                                                                                                                         

Yhteystiedot

Vuojoen Kartano, Kartanontie 28, 27100 Eurajoki

puhelin 02 8399 7700

vuojoki@vuojoki.fi

http://www.vuojoki.fi

Lähteet: Vuojoen Kartanon kokousesite ja verkkosivut

 

 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.