This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Eurooppa

Sisältöalue

Islanti

                                                                  Islanti
 
 
Islanti on pieni saarivaltio Atlantin pohjoisosassa ja maa onkin väkiluvultaan pienin ja kooltaan kolmanneksen Suomesta. Islanti on tasavalta, joskin presidentillä on maassa vain vähän valtaa. Maan pääkaupunki on Reykjavik, jossa myös asuu suurin osa maan väestöstä. Islanti koostuu pääsaaren lisäksi muista pienistä saarista ja luodoista. Maantieteellisen sijainnin vuoksi saarella esiintyy vulkaanista toimintaa mm. geysirit, ja useiden maanjäristysten lisäksi sieltä löytyy myös tulivuoria. Islannissa on myös paljon jokia ja vesiputouksia.
   Islannin luonto on karu ja autio, sillä vain neljäs osa maan pinta-alasta on kasvillisuutta. Tämä johtuu suurelta osin eroosiosta sekä lampaiden laiduntamisesta, tulivuorenpurkauksista ja merituulesta. Maassa kasvaa kuitenkin useita kasvilajeja, lähinnä arktisten maiden kasvillisuutta. Islannissa on ollut ennen paljon metsää, mutta asutuksen ja hakkuiden vuoksi se on hakattu pois, eikä sitä ole vielä saatu kasvamaan takaisin. Maassa on kuitenkin tehty tulevaisuuden suunnitelmia metsityshankkeille, joiden on tarkoitus tuoda metsät takaisin vuoteen 2040 mennessä. 
   Islannin ilmasto on Golf-virran vuoksi leuto vuoden ympäri, eikä siellä siis koskaan esiinny hellettä. Kesän ylimmät lämpötilat ovat etelässä +21 ja pohjoisessa +18 astetta. Talvella puolestaan kylmimmät lämpötilat ovat -10 ja -15 astetta. Kaiken kaikkiaan ilmasto on silti hyvin vaihtelevaa. Sademäärät vaihtelevat paikoittain; Islannin eteläinen osa on sateisin ja pohjoinen taas kuivin. Kesäisin sadetta tulee vähiten, joten kesä on siis niin ilman kuin sateettomuudenkin vuoksia parhain matkustusaika turisteille.  
   Islannissa on luontonsa ansiosta paljon nähtävää, mutta yleisimpiä matkailukohteita ovat kansallispuistot sekä geysirit. Parhain tapa matkustaa Islannissa on kulkea autolla, sillä maan kiertää viikossakin mukavasti köröttelemällä tietä numero 1. Samalla kerkeää ihailla maan upeita maisemia, sillä Islannissa matkailijat näkevät niin laavaa, hiekkaa kuin jäätiöitäkin. Matkalla voi myös helposti nähdä lampaita ja islanninhevosia. 
Islantiin matkustaville ainoita rokotussuosituksia ovat kurkkumätä-jäykkäkouristus ja tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko, jotka ovat kaikille suositeltavia rokotesuojia. Muutenkin Islanti on matkustusmaana turvallinen, ainoastaan luonnonolosuhteita tulee tarkkailla maastossa liikkuessa. Yleisin matkususkohde turisteilla on maan pääkaupuinki Reykjavik, josta löytyy jokaiselle jotakin nähtävää. Islannissa ei ole rautateitä, mutta bussien kulku on järjestetty erinomaisesti, ja sillä pääsee kätevästi pienempiinkin kyliin. Islantiin matkustaa esimerkiksi Helsingistä kolmessa tunnissa ja matkustusasakirjoihin kuuluvat ainoastaan voimassa oleva passi. 
   Islannin kielenä on islanti, joka on säilynyt lähes muuttumattomana 1100-luvulta saakka, ja rahana maassa toimii Islannin kruunu. Maassa suurin osa väestöstä eli n. 90% kuuluu luterialiseen kirkkoon, lisäksi muita uskontoja ovat protestantit, katoliset ja muut uskonnot. Islannin kulttuuri on pitkään pysynyt samankaltaisena, väestöstä suurin osa haluaa vieläkin toteuttaa itseään käsiensä avulla mm. soittamalla jotakin instrumenttia, kirjoittamalla runoja tai kutomalla. Islannin kulttuuri on muutenkin moninainen ja sen juuret juontavat niin Norjasta kuin Viikingeistä, johon tuhat vuotta vanhan kulttuurin lisäksi kuuluu kaupunkimaisuus, haltijauskot sekä sankari-ihanteet.
  
 
 
 
 
 
LÄHTEET

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.