This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Turku Euroopan Kulttuuripääkaupunki 2011

Kulttuuripääkaupunkiesittely

Turku on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2011, samaan aikaan Tallinnan kanssa. Kulttuuripääkaupunkivuotta valmistelee Turku 2011 -säätiö Turun kaupungin toimeksiannosta. Turun kulttuuripääkaupunkitoiminta perustuu tahdolle kehittyä toteuttamalla ainutlaatuinen ja avoin kulttuuripääkaupunkivuosi.

Turku 2011 -päätavoitteet ovat hyvinvointi, kansainvälisyys sekä luova talous ja kulttuurivienti. Lähtökohtana on kulttuurin laaja määritelmä, joka tuo esimerkiksi ruokakulttuuria, liikunta- ja hyvinvointikulttuuria, tiedekulttuuria ja monikulttuuristen kohtaamisten teemaa taiteiden rinnalle.

Turku 2011 -säätiön tehtävänä on huolehtia kulttuuripääkaupunkiohjelmasta ja koordinoida Turun kulttuuripääkaupunkitavoitteita tukevia pitkäaikaisia kansallisia ja kansainvälisiä tuotantoja. Vuonna 2016 Turku on vahva taide- ja tiedekaupunki, Itämeren yhteistyön luova keskus.

Kulttuuripääkaupungin toteutukseen osallistuvat tuhannet eri toimijat Turusta ja koko Suomesta. Paikallisten ja alueellisten toimijoiden lisäksi Turku 2011 toteutetaan laajassa kansallisessa ja kansainvälisessä yhteistyössä erityisesti Itämeren alueella.

Turun kulttuuripääkaupunki on koko Suomen hanke sekä suomalaisen osaamisen ja hyvinvointiyhteiskunnan näyteikkuna maailmalle. Vuosi 2011 kääntää katseet Itämeren alueeseen, sillä saman vuoden toinen kulttuuripääkaupunki on Tallinna. Turku ja Tallinna toteuttavat kulttuuripääkaupunkivuodet tiiviissä yhteistyössä.

Mitä Turku tarjoaa ja kenelle ?

 
 

Turku on kiehtova yhdistelmä vanhaa ja uutta. Kaupunki on läpi vuosisatojen saanut ja välittänyt vaikutteita maailmalta koko Suomeen. Jo 1500-luvulla Turku esitteli muulle Suomelle haarukan ja aapisen. Vastavuoroisesti turkulaiset ovat vieneet omaa taiteen ja tieteen osaamistaan maailmalle.

Vuonna 2011 Turku on Euroopan kulttuuripääkaupunki. Se näkyy ja kuuluu kaupungilla ja turkulaiset ovat ylpeitä kulttuuripääkaupunkilaisuudestaan.  

Turku on ihmisen kokoinen kaupunki, mistä löytyy kaikkea vaativallekin nykykaupunkilaiselle, mutta myös historian aarteista kiinnostuneelle matkailijalle. Yrityksille on koulutettua ja osaavaa työvoimaa, hyviä kansainvälisiä yhteyksiä sekä joustavia palveluita. Turku on portti idän ja lännen välillä. Kaupunkiin pääsee meritse, raiteilla, pyörillä ja lentäen helposti kaukaakin.

Turku on fiksu kaupunki. Turun yliopiston lisäksi kaupungissa on maan ainoa ruotsinkielinen yliopisto Åbo Akademi. Yliopistoissa ja neljässä ammattikorkeakoulussa on opiskelijoita noin 35 000.

Turun keskustassa pääsee kävellen kaikkialle. Kauppatori ja -halli ovat turkulaisten ja matkailijoitten suosikkipaikkoja, mutta myös putiikit ja tavaratalot houkuttelevat tarjonnallaan. Ravintoloita on joka makuun ja kesäisin vielä Aurajoen laivaravintolat päälle.

Aurajoki, meri ja saaristo ovat kaupungin helmiä. Jokirannan vesibusseilla voi retkeillä lähisaariin. Kaupunkijokilautta Föri tarjoaa maksuttoman miniristeilyn Turusta Åboon. Matkan pituus on 78 metriä ja kyytiin pääsee useita kertoja tunnissa.

Kulttuuria Turussa on ympäri vuoden. Ruisrockissa on rokattu kesäisin jo neljä vuosikymmentä, uudempaa perinnettä edustaa kaupunkifestari Down By the Laituri. Kesään kuuluvat myös Keskiaikaiset markkinat, musiikkijuhlat ja kesäteatteriesitykset.

Talvella Suomen virallisessa joulukaupungissa on satoja esityksiä, tapahtumia ja joulumarkkinoita. Joulunodotus huipentuu aattona Brinkkalan talon parvekkeelta julistettavaan joulurauhaan. Julistusta seurataan televisiosta ympäri Suomen ja Euroopan.

Vuoden 2011 kulttuuritarjonnan runsaus ja kirjo ovat Turun lahja paitsi turkulaisille myös kaikille suomalaisille ja kauempaakin Turkuun matkaaville. Turussa tapahtuu, joka päivä.

Lisäksi tarjolla on tapahtumakelenteri,  joka sisältää erilaisia tapahtumia:

- kaupunkitapahtumat

- musiikkitapahtumat

- näyttely- ja kuvataidetapahtumat

- teatteri- ja muu esittävä taide - tapahtumat

- elokuva- ja animaatiotapahtumat

- kirjalisuus- ja sanataidetapahtumat

- lapsi- ja nuorisotapahtumat

- liikunta- ja urheilutapahtumat

- tiedetapahtumat, seminaarit ja työpajat 

Turku kultturipääkaupunki 2011 on lahja paitsi turkulaisille ja kaikille suomalaisille ja kauempaakin Turkuun matkaaville.

 

 

Mitä lisäarvoa Turku Euroopan Kulttuuripääkaupunki 2011:sta ?

Turku on jo itsestään kultuurikaupunki, mutta nimityksen myötä se tarjoaa runsaasti eri kulttuurielämyksiä. Yritykset ja yhteisöt ovat todella panostaneet juuri tähän vuoteen esim. järjestelemällä ainutlaatuisia taidenäyttelyitä ja kulttuuritapahtumia. Ei tarvitse lähteä näyttelyihin,  vaan tapahtumia on jo kadulla. Hotelli ja matkanjärjestäjät ovat räätälöineet erilaisia paketteja jossa on yhdistetty sekä majoitus että kulttuuri esim. Logomoon. Ehkä olet aiemmin aikonut tulla turkuun ja se on aina jäänyt, mutta nyt saat samalla rahalla paljon enemmän vastinetta eli nyt jos koskaan.

lisätietoa

Lisätietoa Turku euroopan Kultturikaupunki 2011 saa:

http://www.turku2011.fi

Linkki sisältää myös tapahtumakalenterin.

Hotelli- ja matkapaketit kultturitapahtumineen järjestää:

- Radisson Blu

- Sokos hotellit

- Kaleva Travel

Maksullisiin tapahtumiin voi ostaa líput paikanpäältä palvelun tarjoajalta.

Tervetuloa Turkuun !

 

 

 

 

 

 

 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.