This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Talouden pääpiirteet

Kanada, Yhdysvallat ja Meksiko ovat solmineet keskenään North American Free Trade Agreementin eli Naftan (Pohjois-Amerikan vapaakauppa sopimuksen).

Kanadan suurimmat kauppakumppanit ovat Yhdysvallat, EU, Japani, muu Aasia, Meksiko.                                                                                            

Kanadan bruttokansantuote käyvin hinnoin on 1337,9 miljardia USD(2009).                                                                                                                

BKT henkeä kohti käyvin hinnoin on 39 705 USD (2009).                      

Liittovaltion yleinen yhtiötuloverokanta 19 %; arvonlisäveroa vastaava tavara- ja palveluvero (GST) yleensä 5 % vuonna 2008.                       

Kanadan kansantalous oli EIU:n vertailun mukaan 10:ksi suurin vuonna 2009. Vuonna 2009 Kanadan talouskasvu oli negatiivinen ja BKT laski 2,6 prosenttia. Maailmantalouden elpymisen myötä myös Kanadan talous on lähtenyt taas kasvamaan.

Vuonna 2009 Kanadan työttömyysaste oli 8,3 prosenttia. Kanadan kuluttajahinnat ovat nousseet viime vuosina maltillisesti.

Transparency Internationalin korruptiovertailussa vuonna 2010 Kanadan sijoitus oli kymmenes (183 maan joukossa; mitä suurempi sijaluku sitä vähemmän korruptiota esiintyy).

 

Suurimmat kaupungit ovat Toronto, Montreal ja Vancouver, jotka maantieteellisesti sijaitsevat kaukana toisistaan.

Tärkeimmät satamat ovat Vancouver, Saint John (New Brunswick), Montreal ja Halifax.

Tärkeimmät teollisuustuotteet ovat mineraalit, elintarvikkeet, puu- ja paperiteollisuustuotteet, kulkuneuvot, kemialliset aineet ja tuotteet.

Tärkeimmät tuontituotteet ovat raakaöljy, kemiantuotteet, moottoriajoneuvot, kestokulutustavarat, sähkötuotteet, tietoliikennelaitteet.

Luonnonvaroja ovat metsävarat, öljy, maakaasu, kupari, nikkeli.

 

Kanada on maailman toiseksi laajin maa, jonka luonnonrikkaudet ovat mittavat. Eteläosien maa-alueet sopivat hyvin viljelyyn ja karjan laiduntamiseen. Metsää, mineraaleja ja fossiilisia polttoaineita on runsaasti.

Maa- ja metsätalous

Kanadassa oli 229 373 maatilaa vuonna 2006. Tilojen pinta-ala v. 2006 oli 7 prosenttia Kanadan pinta-alasta.

Kanada on erittäin merkittävä viljojen tuottaja ja viejä. Tilat tuottavat mm. vehnää, ohraa, öljysiemeniä, tupakkaa, hedelmiä, vihanneksia, maitoa ja lihaa. Eniten maatalousmaata on Saskatchewanin , Albertan ja Manitoban provinsseissa.

Kanadalla on n. 10 prosenttia maailman metsistä. Kanada on maailman suurin metsätuotteiden viejä. Metsien ja muun puustoisen maan osuus koko maa-alasta oli 41 prosenttia. Puita hakataan vuosittain noin miljoonan hehtaarin verran. Noin 90 prosenttia on avohakkuuta. Eniten hakkuita suoritetaan Quebecin, Ontarion ja British Columbian alueilla.

Kaivostoiminta ja louhinta

Kanadan kaivostoiminta ja louhinta on maailman suurimpia, vaikka alle 0,05 prosenttia maa-alasta käytetään mineraalien ja mineraalituotteiden tuotantoon.

Kaivosaktiviteetti on keskitetty alueille: British Colombia, Alberta, Saskatchewan, Ontario, Quebec ja luoteiset alueet. Kaiken kaikkiaan maassa on 884 kaivosta ja louhosta, jotka tuottavat yli 60 mineraalituotetta.

Valmistusteollisuus

Elintarviketeollisuus on maan kolmanneksi suurin teollisuusala jalostusarvolla mitattuna. Tärkeimmät elintarviketeollisuuden haarat ovat lihan, myllytuotteiden ja meijerituotteiden valmistus.

Kanadassa on hyvin laaja teollinen biotekniikkatuotanto. Suuri osa yrityksistä sijaitsee Toronton, Montrealin ja Vancouverin alueilla.

Energia

Kanadalla on yhteensä 19 jalostamoa. Tuulienergiasektori muodostuu n. 430 yrityksestä, jotka työllistävät n. 4000 henkilöä.

Kauppa

Suurimmat kanadalaisomistuksessa olevat jälleenmyyntiketjut ovat Loblaw ja Sobeys (food), Canadian Tire (hardware), Chapters (books) ja Shoppers Drug Mart (healthcare and general merchandise).

 

Lähteet: Kanadan tilastokeskus 2011, Finnpro, Suomen suurlähetystön kotisivut Kanadassa.

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.